Companiile de asigurări au avizat peste 600 de cazuri de daună în urma cutremurelor resimţite recent în mai multe judeţe

Redacția feb. 22, 2023 0 comentarii
asigurare locuinta

Companiile de asigurări au avizat, până la 21 februarie, 617 cazuri de daună în urma cutremurelor resimţite recent în mai multe judeţe, potrivit unei colectări de date realizate la nivelul societăţilor membre UNSAR, informează Agerpres. Doar 20% dintre locuințele de la nivel național sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD.

În context, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România atrage atenţia că, la nivel naţional, doar 20% dintre locuinţe sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD, iar în judeţul Gorj procentul este chiar şi mai mic, respectiv de circa 9%, în condiţiile în care cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele.

“În contextul evenimentelor tragice care au avut loc recent în Turcia şi Siria, dar şi al cutremurelor din judeţul Gorj, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România subliniază încă o dată importanţa încheierii de asigurări de locuinţe. Deşi cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele lor, la nivel naţional, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. În judeţul Gorj, procentul este chiar şi mai mic – doar circa 9% din locuinţe erau protejate printr-o astfel de poliţă. Asigurările obligatorii PAD acoperă trei riscuri catastrofale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei”, se arată în comunicatul UNSAR.

Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază şi de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD. Prin intermediul unei asigurări facultative, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală împotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, avarii la instalaţiile de apă şi canalizare etc. De asemenea, o poliţă de asigurare facultativă acoperă şi eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *