Companiile pot lua sprijin de până la 50 milioane euro pentru dezvoltarea producției de materiale de construcții. Schema de ajutor de stat a fost publicată în Monitorul Oficial/ Buget de 150 de milioane de euro în acest an

constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier sursa foto: Pixabay

Ordonanța care prevede ajutoare de stat de până la 50 de milioane de euro pentru companiile care vor să dezvolte producția de materiale de construcții a fost publicată în Monitorul Oficial. Bugetul din acest an al schemei se ridică la de 150 de milioane de euro.

Schema de ajutor de stat vizează susținerea financiară a investițiilor private pentru înființarea și/sau dezvoltarea capacităților de producție pentru produse și materiale de construcții.

„Finanțarea va contribui la echilibrarea balanței comerciale și la dezvoltarea de noi capacități de producție în zonele defavorizate. Este sprijinită, totodată, achiziția de licențe și de brevete, fiind stimulată proprietatea intelectuală, astfel încât constructorii români să fie mai implicați în partea de cercetare-dezvoltare pe materiale noi, cu un ciclu de producție integrat în economia circulară, materiale verzi, sustenabile conforme cu noile cerințe ale Comisiei Europene”, arată Ministerul Economiei.

Schema de ajutor de stat este multianuală, iar acordarea ajutoarelor de stat se realizează cu încadrarea în creditele de angajament pentru perioada 2023-2026 și creditele bugetare pentru perioada 2024 – 2026, aprobate prin legile bugetare anuale. Bugetul alocat pentru anul 2023 este de aproximativ 150 de milioane de euro. Ajutorul financiar va fi acordat pentru investiții inițiale și pentru investiții inițiale pentru o nouă activitate economică.

Susținerea financiară a tipurilor de investiții menționate anterior constă în acordarea de ajutor regional nerambursabil, în valoare de maximum 50 milioane euro, reprezentând 75% din valoarea investiției, în acord cu Harta Regională a României (intensitatea maximă a ajutorului de stat pe județe).

Beneficiarii trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile totale ale proiectului de investiție, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.

Criteriile de eligibilitate sunt detaliate în textul ordonanței, iar codurile CAEN eligibile sunt anexă la acesta.

Mecanismul de plată al ajutorului de stat urmează să fie stabilit prin Ghidul solicitantului.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *