Companiile trebuie să depună declarația de beneficiar real, până pe 1 octombrie. Ministrul Economiei anunță simplificarea procesului: Se elimină „cererea pentru depunerea declarației”

Claudiu Năsui Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Companiile din România trebuie să depună declarația de beneficiar real până la data de 1 octombrie. Ministerul Economiei anunță însă simplificarea procedurii, prin eliminarea unei „cereri” pentru depunerea declarației.

„Anul acesta a fost reintrodusă declarația de beneficiar real. Din păcate, Uniunea Europeană solicită ca anul acesta companiile românești să depună declarația de beneficiar real, astfel încât registrul central să fie complet”, afirmă ministrul Economiei Claudiu Năsui.

Potrivit lui, după depunerea acestei declarații anul acesta, de anul viitor se va reveni la sistemul mai simplu prin care se va depune declarația doar când au loc schimbări, nu în fiecare an.

„Avem și o a doua veste bună. Cu ajutorul colegului meu Stelian Ion și al doamnei Valentina Burdescu, președinte al ONRC, am reușit simplificarea declarației de beneficiar real. Noua declarație are doar o pagină și jumătate, este mai ușor de completat și nu trebuie însoțită de alte cereri, cum ar fi «cererea pentru depunerea declarației de beneficiar real»”, afirmă Năsui.

Declarația de beneficiar real poate fi depusă fie în persoană, fie trimisă prin poștă sau e-mail cu semnătură electronică până pe 1 octombrie.

„După ce România își va îndeplini obligația față de Comisia Europeană de a avea acest registru completat, vom putea elimina definitiv declarația anuală. Acest lucru s-ar fi întâmplat deja, dacă birocrația ar fi fost mai simplă. Este foarte important felul în care se implementează o directivă de la bun început. O birocrație sufocantă face mai grea respectarea obligațiilor și de către contribuabili, și de către statul român. Vom continua discuțiile cu Uniunea Europeană pentru alte simplificări suplimentare, și vom continua să ușurăm povara mult prea mare asupra mediului privat”, conchide Năsui.

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *