CONAF consideră iniţiativa care ar putea obliga firmele să plătească o taxă la CCIR birocratică, excesivă şi inoportună

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Alături ce reprezentanții mediului de afaceri din România, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) critică proiectul de lege prin care firmele și PFA-urile ar putea fi obligate să plătească o taxă către Camera de Comerț și Industrie a României. 

CONAF a transmis că propunerea, care este o reluare a unei inițiative respinse, este birocratică și redundantă, deoarece impune o nouă obligație, de data această anuală. Toate firmele sunt deja prezente în Registrul Comerțului și a te înscrie anual, contra cost într-un catalog al firmelor gestionat de o entitate privată, (cum este Camera de Comerț și Industrii – CCIR) trebuie să fie o opțiune a fiecărui antreprenor.

„Dacă CCIR vrea să dețină toate informațiile despre firmele din România, o poate face preluând date de la Registrul Comerțului fără impunerea de taxe și costuri suplimentare. În opinia noastră, CCIR a fost creată ca și o structură de sprijin, modernă, eficientă și utilă mediului de afaceri, ce are ca obiect atragerea și nu impunerea pentru companiile private, cu atât mai puțin pentru persoanele fizice autorizate. Prezența unei companii într-un catalog, fie el și național, trebuie să fie opțională și văzută ca un instrument de promovare, nicidecum obligatorie și contra cost”, transmite CONAF.

Activitatea de business este extrem de diversă, iar regularitatea ei ține exclusiv de proprietarul ei. Decizia de suspendare a unei activități ține de parcursul fiecăruia. Iar impunerea unor taxe și amenzi pentru societățile inactive vine în contradicție cu libertatea de decizie antreprenorială.

„Consider că orice instrument, structură sau decizie legislativă trebuie să vină în sprijinul susținerii, debirocratizării și în general găsirii de soluții viabile pentru mediul de afaceri”, a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF.

„Pe de altă parte, nu considerăm că este oportună obligarea unui antreprenor sau a unei persoane fizice autorizate să obțină, prin CCIR sau orice altă entitate cu monopol impus, certificatul de competență introdus prin aceeași propunere legislativă. Este un demers birocratic, inutil pentru antreprenorii deja calificați prin studiile sau atestatele obținute, cu un traseu nedefinit încă, într-un mediu de business aflat demult sub incidența standardelor europene.

În consecință, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) consideră inițiativa legislativă în contradicție cu orice strategie pozitivă pentru mediul de business românesc și descurajează inițiativa antreprenorială.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *