CONAF: Sperăm ca industria textilă să beneficieze de sprijin, aşa cum s-a întâmplat cu celelalte ramuri din economie

croitorie-textile-Pexels-e1593584687639 Foto: Industria textilă / Pexels.com

Peste 175.000 de oameni lucrează oficial în sectorul textil, persoane a căror speranţă constă în continuarea activităţii, iar situaţia economică generală ar fi şi mai dificilă dacă antreprenorii din industria textilă şi-ar închide porţile, a afirmat preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac.

„Întâlnirea cu premierul a avut ca scop identificarea de soluţii pentru industria textilă. Domnia sa a dat dovadă de receptivitate şi deschidere la propunerile noastre şi sperăm ca industria textilă să beneficieze de sprijin, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte ramuri din economie. Traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere socio-economic, iar pandemia şi-a pus amprenta în toate industriile, însă în acest sector de activitate lucrează oficial peste 175.000 de oameni, a căror speranţă constă în continuarea activităţii. Dacă antreprenorii din industria textilă şi-ar închide porţile, efectele în lanţ ar fi dramatice, iar situaţia economică generală ar fi una şi mai dificilă. De aceea, am făcut apel la premier să susţină industria textilă pentru că, aşa cum bine ştim, aceasta reprezintă un pilon de creştere economică prin crearea de valoare adăugată”, a declarat Cristina Chiriac, scrie Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor CONAF, sectorul textil se află în impas în această perioadă pandemică, greu încercată din punct de vedere economic. Agenţii economici au solicitat în nenumărate rânduri susţinere din partea autorităţilor pentru a face faţă acestei provocări.

Astfel, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) – preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, împreună cu Sorina Tulan, preşedintele sucursalei CONAF Satu Mare şi Corina Por, vicepreşedinte al sucursalei CONAF Satu Mare, alături de deputatul Adrian Cozma, au avut o întrevedere la Palatul Victoria, cu premierul Florin Cîţu, pentru a discuta despre problemele pe care angajatorii industriei textile le întâmpină de la declanşarea pandemiei şi soluţiile care pot salva această ramură industrială.

La rândul său, deputatul Adrian Cozma s-a declarat mulţumit în urma discuţiilor cu premierul Florin Cîţu şi speră „ca sectorul textil să poată beneficia de sprijin, aşa cum se întâmplă pentru HoReCa”.

„Satu Mare are în continuare multe fabrici de profil şi mulţi angajaţi calificaţi în domeniu care resimt problemele apărute în ultimul an. Vorbim de o piaţă mare dar şi foarte afectată de pandemie, cererea de produse fiind extrem de mică în aceste luni complicate”, a mai spus Adrian Cozma.

România produce haine, fibre textile şi încălţăminte în valoare de 22 miliarde lei (4,4 miliarde euro) anual, adică echivalentul a 2% din PIB, industria având o pondere similară (circa 1,3-1,4%) în totalul cifrei de afaceri a mediului de business local în 2019. Oficial, fără a se lua în calcul munca la negru, în domeniu lucrează 175.000 de croitorese, cusătorese şi cizmari care pun eticheta de „made in Romania” pe haine şi pantofi. Aproape 4% din salariaţii din România lucrează în această industrie care utilizează în mod intens forţa de muncă, unele fabrici având chiar şi peste 1.000 de salariaţi.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin este singura confederaţie din România ce reuneşte interesele femeilor antreprenor într-o structură închegată. CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială adaptată la noile trenduri în materie de business şi asta, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu antreprenorial. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 9 patronate, 5 asociaţii şi 18 sucursale.

Foto: Industria textilă / Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *