Concurs între PNL și PSD pentru acordarea de noi zile libere / Proiectul PSD, care prevede două libere, pe 6 și 7 ianuarie, a fost adoptat tacit de Senat / Proiectul PNL, în care va fi liber doar pe 6 ianuarie, a fost respins de Senat / Ambele merg la votul decisiv al deputaților

Marcel Ciolacu Sursă foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Un proiect de lege care prevede creșterea numărului de sărbători legale a fost adoptat tacit de Senat, scrie avocatnet.ro. Adoptarea tacită înseamnă că proiectul nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, drept urmare e considerat adoptat. 

Constatarea formală a adoptării tacite a proiectului va avea loc în ședința de miercuri a Senatului.

Acest proiect de lege a fost inițiat în toamnă de parlamentarii PSD, iar printre ei se află și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Social-democrații propun ca 6 ianuarie, când, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie – Sfântul Ioan – să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber. 

Proiectul lor de lege concurează în Camera Deputaților cu unul inițiat de 10 deputați PNL la începutul anului, prin care se propune ca doar Boboteaza să fie zi liberă.

Proiectul PNL a trecut prin votul Senatului și a fost respins în primăvară, dar și-a urmat traseul legislativ și ar putea ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare.

Dacă va fi adoptat proiectul PSD, alte două zile vor fi declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, lucru ce ar duce numărul total al acestora la 17. 

Concret, actualei liste a zilelor libere, ce e stabilită de Codul muncii, se vor alătura, potrivit proiectului, 6 și 7 ianuarie, zile în care se sărbătorește Botezului Domnului (Boboteaza) şi Sfântul loan Botezătorul.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că “în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

Acum, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase. 

Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 libere legale:

1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);

Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);

prima și a doua zi de Paști;

1 mai (Ziua Muncii);

1 iunie (Ziua Copilului);

prima și a doua zi de Rusalii;

15 august (Adormirea Maicii Domnului);

30 noiembrie (Sfântul Andrei);

1 decembrie (Ziua Națională a României);

25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

 

Sursă foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Comentarii

 1. Haideti pomanagiilor!
  Dati zile libere cand nimeni nu vrea!
  Nu avem autostrazi sa circulam!
  Pretul cazarii create brutal daca sunt zile zibere!
  Iar pomanagii din parlament sunt prin tari exotice!
  Au spagi, bani negri, comisioane.
  Poporul primeste si plateste nechibzuinta politicienilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *