Conflict de interese: Moody’s, amendată cu 3,7 milioane de euro de arbitrul european pentru piețele financiare

Rating

Autoritatea europeană pentru piețele financiare (ESMA) a anunțat marți că a aplicat amenzi în valoare totală de 3,7 milioane de euro pentru cinci entități europene ale agenției americane de rating Moody’s, pentru încălcarea regulilor privind prevenirea conflictelor de interese, potrivit Le Figaro.

Filiala britanică a Moody’s a încasat amenda cea mai mare (2,735 milioane de euro), urmată de filiala germană (340.000 euro), franceză (280.000 euro) și filialele italiană și spaniolă (174.000 de euro fiecare).

Acestor filiale li se reproșează că au încălcat interdicția de a emite ratinguri atunci când un „acționar provine dintr-o agenție de rating și depășește pragul de proprietate de 10% și/sau este membru al consiliului de administrație al entității” analizate, potrivit ESMA.

Agenția a invocat de asemenea probleme legate de „divulgarea conflictelor de interese legate de pragul de proprietate de 5%” precum și „politici și proceduri interne neadecvate” pentru gestionarea acestor conflicte de interese.

Potrivit sursei citate, „toate aceste violări au fost considerate ca fiind rezultatul unei neglijențe din partea Moody’s”.

„Este crucial, pentru a garanta ratinguri independente de bună calitate și pentru a proteja investitorii, ca agențiile de rating să identifice cu atenție și apoi să elimine sau să gestioneze și divulge conflictele de interese pentru a evita orice ingerință a acționarilor în procesul de rating”, a subliniat ESMA.

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.