Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția de 71 milioane de euro prin care austriecii de la Enery Power Holding preiau portofoliul de energie regenerabilă din România al canadienilor de la Jade Power

Redacția nov. 24, 2022 0 comentarii
Jade Power eoliene

Consiliul Concurenței a anunțat joi că a aprobat tranzacția în valoare de 71 milioane de euro prin care Enery Power Holding, un investitor austriac axat pe achiziționarea, dezvoltarea, construcția și exploatarea de centrale electrice regenerabile, preia portofoliul din România al companiei canadiene Jade Power Trust, care cuprinde șase proiecte de energie regenerabilă.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Astfel, Enery Power Holding GmbH preia companiile Power L.I.V.E. ONE, Rott Energy, Zagra Hidro, Corabia Solar, Holrom Renewable Energy și East Wind Farm.

Tranzacția include două parcuri eoliene din Dobrogea, două proiecte de energie solară şi două centrale hidroelectrice și s-a ridicat la 71 milioane de euro, plata fiind în numerar. Tranzacția a fost semnată la data de 1 septembrie 2022, a transmis anterior consultantul juridic Wolf Theiss.

Jade Power Trust a intrat în România în 2014, iar în 2017 a cumpărat de la OMV Petrom parcul eolian Dorobanțu.

Richard König, CEO și Lukas Nemec, COO al Enery, au comentat: „Deși dezvoltăm deja active solare greenfield în România de trei ani, aceasta reprezintă inițierea producției noastre de energie electrică verde într-o perioadă dinamică și în creștere rapidă. Energie regenerabilă românească prin achiziționarea de capacități operaționale regenerabile într-un mix diversificat de generare eoliană, solară și hidro. Ca parte a tranzacției, vom vinde mixul de producție diversificată de energie regenerabilă prin acorduri de achiziție de energie pe termen lung unor furnizori industriali cheie din România, care își asigură nevoile de energie electrică pe termen lung cu o reducere substanțială față de prețurile actuale de pe piață”.

În 2020, Jade Power Trust a renunțat și la proiectul hidroelectric Suha, din județul Brașov, la doi ani după ce a sistat operațiunile în regiune, pe fondul pierderilor acumulate.

Jade Power Trust, prin filialele sale directe și indirecte din Canada, Țările de Jos și România, a fost înființat pentru a dobândi interese în active de energie regenerabilă din România, alte țări din Europa și din străinătate, care pot oferi trustului un flux de numerar stabil și un risc adecvat de rentabilitate ajustată a investiției.

Enery Power Holding GmbH este o societate austriacă companie de energie regenerabilă cu operațiuni în Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria. Din 2021, Fondul de investiții Three Seas Initiative („3SIIF”) este investitorul principal al Enery și sprijină extinderea portofoliului de energie regenerabilă al Enery. Enery produce în prezent aproape 200 GWh de energie electrică curată, furnizând aproape 60.000 de gospodării din regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *