Consiliul Concurenței: Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43%, în prima săptămână după plafonarea adaosului comercial / Cele mai mari ieftiniri, la fructe și legume / Lista scăderilor de prețurilor

plafonare adaos comercial alimente Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie, în marile rețele comerciale, arată datelor analizate de Consiliul Concurenței, conform unui comunicat transmis miercuri de instituție.

Astfel, față de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preț au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi.

„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziționate la prețuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Prețul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri și procesatori, în urma căruia s-a redus prețul cu circa 20%, începând din luna mai.

Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț.

În ceea ce privește carnea, prețul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% și al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce privește carnea de porc, prețul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o ușoară creștere de 1,4%.

Prețul mediu al produselor de bază, în marile lanțuri de magazine, în prima săptămână din august, comparativ cu luna iunie:

Produse Iunie 2023 1 săpt. august 2023 Diferență
Roșii 8,12 4,55 -43,97%
Struguri 17,18 10,53 -38,69%
Ardei Bianca 9,68 6,55 -32,33%
Cartofi 4,32 2,96 -31,51%
Ceapă 5,81 4,09 -29,51%
Prune 10,02 7.08 -29,32%
Pepene roșu 3,68 2,60 -29,23%
Morcovi 5,26 3,87 -26,52%
Ardei Kapia 13,03 9,82 -24,61%
Castraveți 5,69 4.38 -22,99%
Pâine 2,81 2,44 -13,16%
Telemea 39,63 34,50 -12,95%
Făină 4,01 3,54 -11,78%
Tacâmuri pui 6,69 6,03 -9,88%
Iaurt 1,86 1,69 -9,02%
Mălai 4,23 3,90 -8,01%
Lapte 5,17 4,76 -7,85%
Aripi pui 15,60 14,64 -6,13%
Ouă 10,53 9,94 -5,56%
Pulpe pui 13,27 12,69 -4,40%
Fasole 10,53 10,08 -4,27%
Pui grill (întreg) 14,06 13,51 -3,91%
Zahăr 5,56 5,46 -1,90%
Carne porc lucru 21,47 21,09 -1,80%
Ulei 7,58 7,46 -1,51%
Mere roșii 3,87 3,90 0,75%
Spată de porc 23,88 24,22 1,42%

Consiliul Concurenței amintește că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *