Consiliului Investitorilor Străini (FIC): Considerăm necesară analizarea impactului asupra economiei a măsurilor fiscale, pentru a limita împovărarea excesivă a contribuabililor 

Redacția iul. 31, 2023 0 comentarii
calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com

Membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) consideră necesară analiza impactului asupra economiei privind măsurile fiscale pe care guvernul le pregătește pentru a limita împovărarea excesivă a contribuabililor şi, totodată, asigurarea că sumele bugetare destinate investiţiilor şi achiziţiei de bunuri, servicii şi lucrări vor fi cât mai puţin afectate, pentru a asigura continuitatea creşterii economice, potrivit unui comunicat al FIC.

Aceștia consideră că România are nevoie de o abordare strategică pe termen mediu şi lung a domeniilor cheie, cum ar fi regimul fiscal, care trebuie analizat din perspectiva rezultatelor înregistrate la nivelul colectării şi contribuţiei la bugetul de stat.

De asemenea, este nevoie de o abordare strategică şi în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi identificarea acelor elemente care trebuie ajustate şi a soluţiilor durabile pentru statul român, companii şi cetăţeni.

„În special, în contextul macroeconomic dificil marcat de efectele celor mai recente crize (pandemie, piaţa energiei, inflaţie, încetinirea economiei etc.), este importantă identificarea măsurilor pentru redresare, ce vor asigura un echilibru economic şi social fără să producă dezechilibre mai mari pe termen mediu”, potrivit unui comunicat al FIC.

Conform sursei citate, declaraţiile cu privire la nivelul deficitului bugetar aduc neclaritate şi incertitudine pentru investitori, iar amploarea deviaţiilor veniturilor şi cheltuielilor de la nivelurile anticipate conduc la îngrijorări din punct de vedere al sustenabilităţii bugetare.

„În timp ce considerăm că trebuie avute în vedere şi supuse discuţiei mai multe soluţii pentru asigurarea bugetului de stat, în aceeaşi măsură considerăm necesară analizarea impactului asupra economiei pentru a limita împovărarea excesivă a contribuabililor şi, totodată, asigurarea că sumele bugetare destinate investiţiilor şi achiziţiei de bunuri, servicii şi lucrări vor fi cât mai puţin afectate, pentru a asigura continuitatea creşterii economice”, precizează reprezentanţii FIC.

În ciuda provocărilor economice actuale, un aspect pozitiv înregistrat anul trecut îl reprezintă investiţiile străine. Conform datelor Băncii Mondiale, intrările de investiţii străine directe (ISD) au reprezentat 3,9% din PIB în anul 2022. Orice ajustare legislativă trebuie să aibă în vedere păstrarea acestui trend pozitiv care reprezintă o resursă importantă pentru economie şi consolidarea bugetului de stat.

Totodată, FIC consideră necesară o abordare holistică a cadrului fiscal, a politicilor fiscal-bugetare, a administrării fiscale, a politicilor de salarizare, care să conducă la identificarea unor măsuri durabile pentru buget şi economie, la asigurarea echităţii fiscale, la îmbunătăţirea colectării, la ajustarea dezechilibrelor şi reducerea zonelor gri.

Reprezentanţii FIC susţin că este vital ca autorităţile, împreună cu mediul de afaceri, să analizeze întreg cadrul fiscal respectând o perspectivă pe termen lung care să sprijine consolidarea finanţelor publice, atât în beneficiul statului, cât şi al mediului privat.

Astfel, orice măsuri fiscale trebuie să fie fundamentate pe analize de impact şi bazate pe diferite scenarii, astfel încât să fie evitată repetarea greşelilor din trecut.

“FIC rămâne în continuare la dispoziţia Guvernului pentru consultări asupra direcţiilor strategice pentru consolidarea sistemului fiscal şi pentru asigurarea predictibilităţii ca element central pentru stimularea investiţiilor în România. Considerăm că doar prin dialog şi transparenţă putem identifica cele mai bune soluţii pentru bugetul de stat şi pentru economia reală. Este necesară o abordare holistică a cadrului fiscal”, se mai precizează în comunicat.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *