Industria HORECA se confruntă cu o nouă criză, în condițiile în care ANAF impune aplicarea unei cote TVA de 19% băuturilor preparate pe bază de cafea sau ceai, spun avocații echipei Blaj Law din Cluj-Napoca. Biroul a realizat o analiză asupra a ceea ce avocații numesc “interpretări eronate” a dispozițiilor legale oferite de ANAF. Aceasta în contextul în care cota TVA aplicată în industrie de la începutul anului și până în prezent a fost de 9%. Operatorii economici sunt obligați să mărească prețurile acestor produse, însă problema vizează faptul că ANAF solicită inclusiv plata retroactivă a diferenței de 10% din prețul de vânzare, începând cu luna ianuarie 2023, spun avocații.
Context. Ceașca de cafea se scumpește odată cu majorarea TVA de la 9% la 19% pentru acest produs, după ce, cu o întârziere de peste jumătate de an, Ministerul Finanțelor a descoperit că barurile și cafenelele din România nu facturează corect TVA-ul pentru cafea, potrivit Euronews.ro. În loc de 19%, comercianții au calculat o cotă redusă de 9% pentru cafeaua preparată. Acum, toată industria HORECA va trebui să aplice legea “corect”. De la 1 ianuarie anul acesta, cafeaua vândută la pahar sau ceașcă a fost încadrată drept apă aromatizată, cu TVA de 19%, dar, dintr-o neînțelegere a modului de aplicare, comercianții le-au facturat-o până acum clienților cu TVA de 9%, exact ca boabele de cafea, menționează Euronews.ro.
Ce spun avocații care reprezintă interesele unor jucători din sectorul HoReCa
Potrivit reprezentanților din industrie, consecințele acestei interpretări vor avea un impact negativ în rândul firmelor din HORECA, deoarece se va ajunge la o creștere semnificativă a prețurilor pentru categoriile de produse impozitate cu 19%, descurajându-se astfel consumul, în contextul în care prețurile se aflau deja la un nivelul ridicat din cauza ratei inflației.
De asemenea, printre efectele negative ce vor fi resimțite în cazul aplicării cotei TVA de 19% în mod retroactiv, se regăsește și riscul ca o mare parte din firmele mici și foarte mici să își înceteze activitatea, în situația în care vor fi obligate să achite diferența de TVA pe o perioadă de 6 luni, spun avocații.
Astfel, după cum prezintă aceștia în cadrul analizei postate pe site-ul casei de avocatură, situația a fost generată de adoptarea OG nr. 16/2022 de modificare și completare a prevederilor Codului fiscal prin care s-a urmărit, printre altele, aplicarea cotei TVA de 19% băuturilor nealcoolice care conțin adaos de zahăr, alți îndulcitori sau arome. “Măsura a fost prezentată de către Guvern ca fiind menită să aibă un efect pozitiv asupra stării de sănătate a populației prin descurajarea consumului de zahăr, adoptată în contextul în care OMS a atras atenția asupra pericolelor obezității aflate în creștere la nivelul anului 2022 în Europa. Desigur, consecința firească urmărită de legiuitor era și cea de creștere a veniturilor la bugetul de stat, având în vedere că modificarea face parte dintr-un pachet de majorare a cotelor de impozitare aplicabile și în alte domenii. Amintim faptul că la începutul acestui an s-a majorat, printre altele, cota redusă TVA aplicabilă unor produse alimentare și serviciilor de restaurant și catering de la 5% la 9%”, arată analiza.
Avocații spun că, deși modificarea trebuia să vizeze numai băuturile cu zahăr și îndulcitori adăugați sau aromatizate, la acest moment ANAF a emis o interpretare prin care încadrează inclusiv cafelele și ceaiurile preparate în baruri, cafenele și restaurante în categoria acestor băuturi. Până în prezent, industria HORECA a aplicat o cotă redusă TVA de 9% la vânzarea cafelelor și ceaiurilor preparate, însă ca urmare a interpretării oferite de ANAF, operatorilor din industria ospitalității nu doar că li se impune să aplice o cotă TVA de 19% cafelei și ceaiului, ci se află în situația de a fi obligați să achite TVA retroactiv pentru produsele deja vândute începând cu luna ianuarie 2023.
Avocații susțin că răspunsul din partea ANAF a venit abia la 6 luni de la intrarea în vigoare a OG nr. 16/2022, timp în care, în lipsa unei poziții oficiale, în HORECA s-a aplicat cota redusă TVA de 9% acestei categorii de produse, în contextul în care cafeaua sau ceaiul preparat în baruri nu presupune prepararea prin adăugarea de zahăr sau îndulcitori, în majoritatea cazurilor.
“Însă, potrivit adresei ANAF, aceasta apreciază că produsele alimentare în stare lichidă, pe bază de cafea, ceai sau cacao și care sunt consumate direct ca băuturi se clasifică, în funcție de caracteristicile și proprietățile obiective ale acestora, fie la codul NC 2202 10 00, fie la codul 2202 99, cu condiția ca acestea să nu reprezinte băuturi alcoolice. Practic, ANAF consideră că băuturile pe bază de cafea sau ceai se încadrează fie în categoria apelor minerale, apelor gazeificate, care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate, fie în categoria altor băuturi nealcoolice, care se comercializează cu aplicarea unei cote TVA de 19%.
În realitate, ANAF a încălcat dispozițiile unui întreg ansamblu de acte normative, printre care și cele adoptate la nivel european, prin încadrarea artificială a băuturilor pe bază de cafea sau ceai într-o categorie de băuturi care dețin alte caracteristici, cu toate că Regulamentul 2658/23-iul-1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun prevede în mod expres o categorie a extractelor, esenţelor şi concentratelor de cafea, de ceai sau de mate şi preparatelor pe bază de aceste produse sau pe bază de cafea, de ceai sau de mate, cicoare prăjită şi alţi înlocuitori prăjiţi de cafea şi extractele, esenţele şi concentratele acestora, sub codul NC 2101. Absurditatea acestei interpretări rezultă inclusiv din faptul că ingredientele unei băuturi pe bază de cafea sau ceai au cota TVA aplicabilă de 9% – cafeaua boabe, ceaiul sau laptele sunt supuse în continuare cotei TVA de 9%”, susțin reprezentanții Blaj Law.
Avocații susțin că această eroare în interpretare trebuie corectată la nivelul autorităților fiscale, cu consecința încetării oricăror sancțiuni impuse operatorilor economici din HORECA pentru perioada în care au aplicat cota TVA de 9% și totodată este necesară o intervenție legislativă care să ofere un cadru legal clar și lipsit de interpretare în acest domeniu.
Demersurile echipei de avocați constau în redactarea unui memoriu adresat Guvernului, Ministerului Finanțelor, dar și ANAF, în vederea expunerii tuturor argumentelor în favoarea “corectei aplicări a cotei TVA de 9% băuturilor pe bază de cafea sau ceai, precum și în vederea blocării oricărei aplicări retroactive a recentei interpretări oferite de autoritatea fiscală”.
Totodată, se pregătește o propunere de modificare legislativă care să clarifice limitele în care se aplică pe de o parte cota redusă a TVA, iar pe de altă parte cota standard TVA, în raport de produsele servite în baruri, cafenele și restaurante.
“Nu este normal ca în urma unei interpretări eronate a dispozițiilor legale din partea ANAF, toată industria HORECA să își revizuiască modul în care a aplicat cota TVA în ultimele luni. Tot ce au făcut operatorii economici de la 1 ianuarie și până în prezent a fost să respecte dispozițiile legale, respectiv aplicarea cotei majorate de 9%”, a declarat avocatul Bogdan Blaj, coordonator al echipei Blaj Law.
Acesta spune că a început un demers colectiv în numele clienților pe care îi reprezintă. “Având în vedere că deja s-au efectuat controale și se emit decizii prin care operatorii economici sunt obligați să plătească diferența de TVA retroactiv, este foarte important ca până la rezolvarea acestei situații generale, fiecare dintre aceștia să formuleze contestație împotriva deciziilor emise”, a declarat avocat Bogdan Blaj, coordonator al echipei Blaj Law.