Cotaţia aluminiului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

bursa actiuni sursa foto: Pexels.com

Cotaţia aluminiului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani la bursa de la Londra, în continuarea unei tendinţe care durează de aproape un an, pe măsură ce cererea creşte, iar oferta este supusă la presiuni, în special în China, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

În cursul zilei de marţi, la bursa London Metal Exchange preţurile la aluminiu au crescut cu 2,9% până la 2.726,50 dolari pe tonă, atingând cel mai ridicat nivel de după 2011 şi apropiindu-se de maximul istoric de 3.300 de dolari pe tonă. Aluminiul s-a apreciat cu aproape 40% în cursul acestui an, o creştere mai mare în rândul celor şase metale de bază tranzacţionate la LME fiind înregistrată doar în cazul cositorului.

Oferta de aluminiu este supusă la presiuni, în special în China, cel mai mare producător mondial. Autorităţile de la Beijing au luat în vizor producţia de aluminiu, care necesită un consum mare de energie, pe fondul luptei împotriva poluării şi a problemelor în aprovizionarea populaţiei cu electricitate. Presiunile împotriva producătorilor de aluminiu au continuat săptămâna aceasta în provincia Guangxi, un important centru de producţie din sud-vestul Chinei.

“Un şir de politici chineze au început recent să afecteze producţia de aluminiu, împingând preţurile în sus. Politici precum plafonarea consumului de electricitate sunt aşteptate să fie menţinute pentru restul anului. În aceste condiţii va rămâne o presiune asupra aluminiului. Preţurile nu vor putea scădea atâta vreme cât cererea rămâne intactă”, a declarat Wei Lai, analist la TF Futures Co.

Aluminiul, un metal cu o larg utilizare, de la componente auto, la cutii pentru îmbutelierea băuturilor răcoritoare şi electrocasnice, a avut o evoluţie slabă la debutul pandemiei însă se bucură acum de o relansare a cererii consumatorilor pe măsură ce activitatea economică îşi revine.

În următori ani, analiştii se aşteaptă la creşterea cererii pentru aluminiu, odată cu expansiunea vehiculelor electrice şi a energiilor regenerabile. Această apreciere creează o oportunitate pentru producătorii care s-au confruntat timp de mai mulţi ani cu preţuri scăzute şi care deseori au fost nevoiţi să vândă aluminiul în pierdere.

China produce aproximativ 60% din aluminiul din întreaga lume iar îngrijorările cu privire la producţie i-au determinat pe unii din cei mai importanţi producători să organizeze luni o videoconferinţă la care au promis că vor asigura aprovizionarea, vor evita practicile speculative şi creşterile iraţionale de preţuri. În condiţiile în care producţia internă a scăzut, China a devenit dependentă de importurile de aluminiu, o evoluţie rară care a dus la reducerea unor livrări globale, care în mod normal erau abundente. În încercarea de a creşte oferta, Beijingul a început şi să elibereze o parte din rezervele de stat de aluminiu, însă în condiţiile în care producătorii au în continuare probleme să majoreze producţia, mulţi analişti se aşteaptă ca piaţa să rămână tensionată în lunile următoare.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *