Creșterea economică a SUA a accelerat la 2,4% în al doilea trimestru, peste așteptările economiștilor. Consumul mai slab a fost compensat de investițiile puternice ale companiilor

Redacția iul. 27, 2023 0 comentarii
drapel SUA dolari

Creșterea economică în SUA a fost mult mai puternică decât se aștepta în al doilea trimestru al anului 2023, întrucât activitatea s-a dovedit rezistentă în fața campaniei de majorări agresive ale dobânzii de către Rezerva Federală, scrie Financial Times.

Cea mai mare economie a lumii a înregistrat o creștere anuală de 2,4% în perioada aprilie-iunie, potrivit cifrelor preliminare publicate joi de departamentul de comerț.

Aceasta a marcat o revenire de la o rată de creștere de 2% în primul trimestru și a fost cu mult peste rata de 1,8% preconizată de economiști.

Creșterea cheltuielilor de consum a încetinit după un început de an neobișnuit de puternic, dar reducerea a fost mai mult decât compensată de investițiile puternice ale întreprinderilor atât în stocuri, cât și în active fixe.

Datele vin la o zi după ce banca centrală a SUA a majorat rata dobânzii de referință la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, ca parte a eforturilor sale de a controla inflația.

Indicele prețurilor de consum din SUA a scăzut de la un vârf de peste 9% în iunie 2022 la 3% luna trecută, în timp ce rata șomajului rămâne aproape de minimele record, iar încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit.

Combinația de date recente a sporit speranțele economiștilor și investitorilor că banca centrală va reuși performanța rară a unei „aterizări ușoare” – aducerea inflației sub control fără daune economice majore. Însă alții sunt îngrijorați de faptul că rezistența economiei va face mai dificilă aducerea inflației până la ținta de 2% stabilită de Fed.

Președintele Fed, Jay Powell, a declarat miercuri că „ipoteza de bază este că vom putea obține o revenire a inflației la ținta noastră fără o încetinire cu adevărat semnificativă, care să ducă la un nivel ridicat de pierderi de locuri de muncă”.

De asemenea, el a remarcat riscurile: „La limită, o creștere mai puternică ar putea duce, în timp, la o inflație mai mare, iar acest lucru ar necesita un răspuns adecvat al politicii monetare, așa că vom urmări cu atenție acest lucru”.

Economiștii au făcut o gamă neobișnuit de largă de previziuni pentru datele de creștere de joi, previziunile adunate de Refinitiv variind de la 0,3% la 3% rate de creștere anualizate. Economiștii de la Pantheon Macroeconomics au declarat că prognoza pentru acest trimestru a fost complicată de faptul că mai multe date privind comerțul internațional și comenzile de bunuri de folosință îndelungată, care în mod normal sunt publicate în avans, sunt publicate în această lună în același timp cu cifrele privind produsul intern brut.

Pe Wall Street, randamentele obligațiunilor guvernamentale americane au crescut la scurt timp după publicarea datelor. Randamentul obligațiunilor de referință ale Trezoreriei pe 10 ani a câștigat 0,04 puncte procentuale, ajungând la 3,89%, dublându-și creșterea de la începutul zilei. Titlurile pe doi ani, care sunt deosebit de sensibile la așteptările privind dobânzile pe termen scurt, au crescut cu 0,03 puncte procentuale, la 4,86%. Randamentele cresc atunci când prețurile scad.

Contractele futures care urmăresc indicele S&P 500 au crescut cu 0,8 procente înainte de deschiderea de joi, ușor mai mult decât înainte de publicarea cifrelor privind PIB-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *