Criza facturilor la electricitate, subiect de dispută la Bruxelles. Decizii: Țările membre UE pot face achiziții de gaze la comun, dar nu s-a ajuns la o soluție finală privind prețul energiei

Redacția mart. 26, 2022 0 comentarii
uniunea europeana, consiliul european, parlamentul european, comisia europeana, UE

Liderii UE au încheiat vineri seară, după aproape zece ore de dezbateri aprinse, o ședință a Consiliului European la care principalul motiv de neînțelegeri a fost criza facturilor la electricitate. Șefii de stat din UE au decis că țările membre pot face achiziții de gaze la comun prin intermediul Comisiei Europene, ca în cazul vaccinului anti-Covid, dar nu au ajuns la o soluție finală privind prețul energiei electrice, scrie G4Media.

Principala dispută în Consiliul European a fost între Spania și Portugalia, sprijinite de Belgia și Polonia – toate în favoarea unei intervenții agresive a UE în piața de energie, prin plafonarea prețurilor la gaze și energia electrică. Un alt grup, condus de Germania și Olanda, a respins propunerea pe motiv că ar altera radical piața internă și ar produce distorsiuni majore pe termen lung, potrivit Politico.

În cele din urmă, liderii UE au ajuns la un compromis mijlocit de Belgia și Italia, prin care cer Comisiei Europene și statelor membre să discute cu companiile din sectorul energetic și să propună măsuri temporare, care să nu aibă efecte pe termen lung.

Principalele decizii luate la Consiliul European:

– Pentru prima oară în istorie, țările membre vor putea să își unească forțele și să achiziționeze în comun gaze naturale, prin intermediul Comisiei Europene. Acest nou mecanism ar urma să aducă o forță de negociere mai mare pentru obținerea de prețuri scăzute și condiții favorabile de livrare. Scopul: scăderea dependenței de gazele naturale din Rusia

De acest instrument vor putea beneficia și Moldova, Ucraina și Georgia, precum și țările din Balcani.

– Înmagazinarea rapidă de gaze naturale. Statele membre, la propunerea Comisiei, vor trebui să se asigure până la 1 octombrie că minimum 80% din capacitățile de înmagazinare de gaze sunt umplute. Decizia mai trebuie validată de Consiliul UE

– Realizarea fără întârziere interconectărilor de gaze naturale și electricitate. Este un subiect esențial pentru România, dat fiind că diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale depinde de terminarea de către Bulgaria a unui proiect de interconectare cu Grecia, întârziat șase ani.

– Discuții cu industria pentru prețurile la electricitate. Consiliul European a cerut Comisiei Europene să prezinte, până la finalul lunii mai 2022, un plan ce va lua în considerare specificul național și mixul energetic al fiecărui stat membru.

Liderii UE au cerut instituțiilor europene să discute cu companiile din sectorul energetic opțiunile pe termen scurt prezentate de Comisie (sprijin direct pentru consumatori prin vouchere, reduceri de taxe, ajutoare de stat, plafonarea prețurilor, măsuri de reglementare, cum ar fi contractele pentru diferențe).

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *