Criza forței de muncă din Rusia, provocată de prăbușirea rublei: exod al muncitorilor străini din Asia Centrală

Moscova, Rusia

De la începutul anului 2022, peste 60.000 de migranți s-au întors din Rusia în Tadjikistan, iar 133.000 în Uzbekistan, arată publicația economică rusă Kommersant. Sunt cele mai recente date care confirmă tendințele de pe piața forței de muncă din Rusia încă din primele zile ale invaziei în Ucraina, evidențiate la acel moment de Nezavisimaia Gazeta.

Principalul motiv al exodului muncitorilor din Asia Centrală sunt, potrivit Kommersant, scăderea rapidă a rublei, ceea ce înseamnă că a scăzut valoarea banilor trimiși în țară.

De asemenea, din cauza sancțiunilor occidentale, multe companii străine au părăsit piața rusă, iar unii angajați și-au pierdut locurile de muncă.

În ultimele trei luni, peste 60.000 de migranți tadjici s-au întors din Rusia, potrivit datelor Ministerului Muncii, Migrației și Ocupării Populației din Tadjikistan. În aceeași perioadă, 133.000 de migranți s-au întors în Uzbekistan.

Potrivit unui sondaj realizat de Agenția pentru migrația externă a forței de muncă, 40% dintre cetățeni și-au exprimat dorința de a se întoarce în Uzbekistan din cauza șomajului și a instabilității cursului de schimb.

Nu există încă date pentru Kazahstan și Kârgâzstan, principalele surse de forță de muncă din Asia Centrală.

sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.