Cu gazele de patru ori mai scumpe decât iarna trecută, 27 de municipii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură

Bucuresti, panorama

Pentru că nu pot creşte subvenţia acordată furnizorilor, 27 de municipii sunt în pericol de a rămâne fără căldură şi apă caldă în sezonul rece. Vor fi afectaţi locuitorii, şcolile, spitalele şi agenţii economici şi, pentru a nu se ajunge în această situaţie se cer urgent soluţii de la Guvern, scrie News.ro.

„În ultimele luni, preţul gazului a crescut în mod accelerat, ajungând de patru ori mai mare decât era iarna trecută. Conform legislaţiei europene, autorităţile locale nu au voie să mărească subvenţia. Ţinând cont că tariful nu poate creşte peste limita de suportabilitate a cetăţenilor, subvenţia nu poate fi mărită, suntem în situaţia în care sarcina diferenţei de cost faţă de iarna trecută trebuie să o suporte operatorul de energie termică sau bugetele locale. Costurile suplimentare sunt aşa de mari, încât fără o intervenţie a Guvernului, toţi aceşti operatori  – suntem 27 de municipii  – riscă să intre în faliment”, a declarat Lucian Viziteu, primarul municipiului Bacău.

Acesta afirmă că efectul asupra populaţiei va fi ”major şi extrem de grav”.  Soluţiile există, dar nu sunt uşor de găsit, subliniază Lucian Viziteu.

„Noi avem în România doi producători, OMV Petrom şi Romgaz. Costul de producţie, din ce ştiu, e undeva la 75 de lei pe MWh. Ar putea să facă contracte bilaterale cu operatorul de agent termic, la un preţ sub preţul pieţei şi tot ar rămâne în profit. O altă variantă ar fi ca Guvernul să intervină cu o serie de măsuri, ori să subvenţioneze direct operatorii, ceea ce ar putea totuşi să intre în conflict cu legea liberei concurenţe în UE, sau să ia măsuri similare unei plafonări de preţuri, dar şi aici intră în conflict cu legislaţia europeană, ori o compensare suplimentară”, a mai declarat Viziteu.

Edilul atrage atenţia şi asupra unui alt impediment. Este foarte greu pentru furnizorii de agent termic să încheie contracte pentru a procura gazul necesar la producerea apei calde şi căldurii.

Viziteu precizează că au existat discuţii pe această temă în Asociaţia Municipiilor, condusă de Emil Boc. Între cele 27 de oraşe care ar putea fi afectate se regăsesc Capitala, dar şi municipiile Arad, Braşov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea,  Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Suceava, Timişoara, Tulcea şi Vaslui.

A fost trimisă o scrisoare din partea Asociaţiei către ministerele Energiei, Dezvoltării şi Finanţelor.

„Măsurile ar trebui să vină urgent, în următoarele 1-2 săptămâni”, a adăugat primarul.

Cererea de gaze a crescut în 22 din ţările UE, în 2021, iar preţul gazelor este la un nivel ridicat.

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *