Cum a reușit Android să anunțe cutremurul și magnitudinea cu foarte puțin timp înainte să fie simțit

cutremur seismograf / Pexels

În dimineața din 3 noiembrie un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter a fost înregistrat în România. Mulți dintre utilizatorii de telefoane cu Android au primit o alertă privind cutremurul cu foarte puțin timp înainte să fie simțit. Reprezentanții Google transmit cum a reușit sistemul Android Earthquake Alerts să anunțe cutremurul și magnitudinea și cum funcționează sistemul.

„Android Earthquake Alerts System detectează cutremure din întreaga lume și alertează utilizatorii Android de producerea unui astfel de fenomen în zona în care se află. Nu este o aplicație separată, ci o funcționalitate integrată în sistemul de operare Android. Este un serviciu suplimentar – nu este menit să înlocuiască sistemele de alertă guvernamentale”, au transmis reperzentanții Google. 

Serviciul Android Earthquake Alerts a devenit operațional în România în februarie 2022. Sistemul folosește accelerometrele cu care sunt echipate cele mai multe dintre cele peste 3 miliarde de smartphone-uri Android utilizate la nivel global. 

Telefoanele din zona unde s-a produs cutremurul detectează mișcarea pământului, un algoritm dedicat evaluează magnitudinea și locul cutremurului, iar apoi sistemul trimite alerta către utilizatorii Android din zonele afectate de cutremur.

Potrivit Google, pentru ca sistemul Android Earthquake Alerts să funcționeze, telefonul trebuie să aibă aibă activată permisiunea privind locația – respectiv accesul sistemului Android la locația telefonului, precum și setarea „Earthquake Alerts” activată. Aceasta din urmă se găsește în setările telefonului, în secțiunea <Siguranță și urgențe>.”

Seismul nu a produs pagube, nu au fost înregistrate apeluri la 112 și nu au existat victime, a transmis Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Seismul a fost revizuit de trei ori și a fost resimțit puternic în București, dar și în alte orașe din țară, mai ales la etajele superioare ale blocurilor. Unii martori susțin că a fost resimțit inclusiv în Republica Moldova. IGSU a explicat de ce nu a trimis mesaj RO-Alert, populația primind însă alertă de la Android cu aproximativ 10 secunde înainte de seism.

Foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *