Cum răspund europenii la criza prețurilor la Energie: Guvernul italian vrea să folosească fondurile publice pentru a reduce impactul creșterilor, Spania va plafona preţurile la gaze, grecii pregătesc subvenții

Redacția sept. 15, 2021 0 comentarii
Foto: Premierul italian, Mario Draghi / Foto: Comisia Europeană

Guvernul italian intenţionează să folosească fondurile publice pentru a reduce impactul creşterii preţurilor la utilităţi, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, relatează Agerpres. Guvernul grec va oferi subvenţii pentru majoritatea gospodăriilor până la finele anului, iar Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice.

Administraţia premierului Mario Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei şi va continua utilizând acelaşi mecanism, susţin sursele citate de Bloomberg. Intervenţia a dus la reducerea creşterii preţului electricităţii la 9%, faţă de un avans de 20% înainte de intervenţia statului.

Ministrul italian pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, a spus luni că preţurile cu amănuntul la electricitate în Italia ar urma să urce cu 40% în următorul trimestru, influenţate de preţurile internaţionale mai mari la gazele naturale şi scumpirea certificatelor de emisii.

Pentru a finanţa intervenţia, Italia intenţionează să utilizeze veniturile de la sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care sunt gestionate de Ministerul de Finanţe, adaugă sursele.

Italia este în mod special vulnerabilă, deoarece este dependentă de importuri pentru acoperirea a 70% din necesarul său de energie, aproape 40% venind de la gazele naturale, conform datelor Ministerului pentru Tranziţia Ecologică. Ţara este al doilea mare importator de gaze naturale din Europa. după Germania.

Planurile autorităţilor de la Roma intervin într-un moment în care guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie.

De exemplu, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să reducă preţurile la electricitate care au crescut exploziv în ultima perioadă.

Cererea ridicată de gaze naturale, livrările limitate şi scumpirea certificatelor de emisii au crescut preţurile la electricitate în multe ţări şi este puţin probabil ca problema să dispară înaintea iernii.

Guvernul grec va oferi subvenţii pentru majoritatea gospodăriilor până la finele anului, în ideea de a face mai accesibile costurile la energie, pe fondul creşterii preţurilor la gaze naturale, a declarat marţi un oficial guvernamental, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Această schemă face parte din pachetul de măsuri de sprijin anunţat sâmbătă de premierul Kyriakos Mitsotakis destinat să îi ajute pe cetăţenii greci să facă faţă creşterii preţurilor de consum.

Premierul italian, Mario Draghi / Sursa foto: Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.