Cum și-a câștigat Viorica Dăncilă funcția la BNR: L-a susținut pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat și l-a forțat să se retragă pe Darius Vâlcov, autorul „ordonanței lăcomiei”, care a lovit sectorul bancar

Viorica Dancila, Mugur Isarescu

Fostul premierul social-democrat Viorica Dăncilă a luat, de-a lungul timpului, mai multe măsuri care au ajutat-o să câștige funcția de consultant în Banca Națională a României.

Viorica Dăncilă a fost premierul care și-a pus semnătura în 2018 pe infama Ordonanță 114, cunoscută sub numele de „ordonanța lăcomiei”, pe care bancherii au numit-o la acea vreme „cea mai mare lovitură pe care a primit-o industria bancară”. OUG 114 a impus o „taxă pe lăcomie” pe activele bancare, legată de nivelul ROBOR, și se solicita ca anual industria bancară să crească cu cel puțin 8% creditarea și să reducă marja dobânzii cu cel puțin 8%. Ordonanța a fost criticată la acea vreme de Banca Națională a României.

Viorica Dăncilă a fost însă printre primii oficiali care a dat totuși semnale că ar putea modifica Ordonanța 114, spunând că „un guvern trebuie să dea dovadă de flexibilitate”. Totuși, atunci, consilierul pe probleme economice Darius Vâlcov, autorul OUG 114, i s-a opus. Ulterior, taxa pe lăcomie a fost eliminată de guvernul liberal, dar după o perioadă în care a fost plătită de către bănci.

În schimb, tot Viorica Dăncilă a fost cea care l-a forțat pe Darius Vâlcov să se retragă. Vâlcov a fost mâna dreaptă a fostului lider PSD Liviu Dragnea și autorul „ordonanței lăcomiei”. Darius Vâlcov a demisionat în data de 3 iunie 2019 din funcția de consilier al premierului, după o discuție care a fost convocată de Viorica Dăncilă, declarau atunci pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Darius Vâlcov a sugerat la acea vreme și că guvernatorul Mugur Isărescu va fi înlocuit de la BNR. „Cred că este bine ca fiecare să se gândească la ce are de făcut, la cariera lui, uneori e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”, spunea, în ianuarie 2019, Vâlcov.

Mandatul de guvernator al lui Mugur Isărescu expira la începutul lunii octombrie 2019. Liviu Dragnea voia instalarea unei alte conduceri la banca centrală.

În acel an, PSD a venit cu mai multe variante de posibil guvernator. De exemplu, partidul o susținea atunci pe economista Aura Socol, profesor la ASE București și membru în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Aura Socol este soția lui Cristian Socol, unul dintre autorii programului de guvernare al PSD și considerat unul dintre ideologii partidului în privința politicilor economice.

Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a convins coaliția PSD-ALDE să îl susțină pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la conducerea BNR, în condițiile în care anterior social-democrații îl criticau pentru tot ce nu merge bine în economie.

De asemenea, în scandalul repatrierii rezervei de aur, tot în contextul schimbării guvernatorului BNR, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a transmis un punct de vedere în care semnala că orice modificare care privește statutul Băncii Naționale a României – ceea ce era cazul cu legea inițiată de Liviu Dragnea și senatorul PSD Șerban Nicolae – presupune, în mod obligatoriu, consultarea Băncii Centrale Europene.

Context

Viorica Dăncilă, fost premier al României în guvernul PSD-ALDE și fostă candidată la prezidențiale a PSD în 2019, a fost numită consultant de strategie al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a confirmat pentru G4Media.ro biroul de presă al BNR.

Fostul premier PSD va ocupa funcţia de Consutant pe Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde la Banca Naţională Română. Dăncilă a fost angajată în 15 mai, iar salariul său net va fi de circa 10.000 de lei lunar, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Viorica Dăncilă era șomeră, după ce nu a fost nici măcar inclusă pe lista de candidați pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

 1. Câinii latră caravana trece!

  CA -ul BNR este eminamente politic.
  Stat in stat de sorginte pzd.
  Între conducători , politicieni si securitate exista legaturi!

  Adevarul este cumva altul, adevarul nu-l vom afla niciodata si nu trebuie văzută Politica de cadre a BNR ca Alba ca Zăpada.
  De fapt e vreo pozitie sau vreun post important angajat fara încrengătură politica?

 2. Presedintele Klaus Iohannis nu va accepta asta.Din surse prezidentiale doamna Dancila nu poate sa se angajeze la o banca fara girul presedintelui mai pe romaneste vrea sa o termine,
  Doamna Viorica Dancila trebuie sa isi dea seama ca nu mai este consultant ,nu are experienta in domeniu nu are nici studii in ce priveste functia.Ca sa fii consultant de strategie trebuie sa ai un curs calificativ iar doamna Dancila ii da mita domnului Isarescu ca dansa sa accepte.Aici trebuie sa intervina Corpul de Control al Ministerului Finantelor nu poti sa vii ca-l cunosti pe guvernator si sa te angajeze aici este nesimtire curata .Un stat roman aderat la UE cu un fost premier sa se angajeze la o banca centrala cine este in spatele acestei numiri cine este omul-cheie si ce jocuri se fac asta este tradare .Doamna Dancila va avea probleme si mai grave sa se gandeasca aici strica imaginea bancii
  Noi stim ce probleme are doamna fost premier are un fiu adoptat cu probleme psihice nu are control psihosocial este agresiv se comporta foarte obraznic
  Rugam conducerii Ministerului Finantelor sa intervina

  • Aveti dreptate.
   Dar nu se va intampla nimic.
   Presedintele nu are prerogative in acest sens.

   Chiar daca se propavaduieste ca BNR este apolitica, echidistanță, transparenta si are un personal apolitic, totul nu e decat publicitate.

   Vedeti numirile din CA.
   Jumatate sunt sinecure de partid!
   Iar cealalta jumatate cam la fel!
   9 negri mititei au legaturi si increngaturi in partid!
   Susținerea partidului care va sa zica!
   BNR e un mic bastion PSD cu miros de securitate.

   Focul acesta cu numirea consultantei va mai arde o zi, doua apoi se va stinge.
   Va da drumul Manole la curs si se schimba subiectul zilei!
   Trăiască meritocratia din BNR!
   Nu inteleg de ce la BNR nu o angajează si pe Ospatarita de la Apele Romane?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.