Curtea de Conturi a anulat licitația pentru SUV-uri de 85.000 de euro, la care un singur model de pe piață „bifa” toate cerințele

volkswagen touareg

Sfârșit pentru licitația de 1,32 milioane lei pentru achiziția de SUV-uri pentru Curtea de Conturi, contract care includea cerințe atât de specifice că un singur model de pe piață se potrivea descrierii din caietul de sarcini.

La două luni de la scoaterea contractului la licitație, aceasta a fost anulată. Motivul, din SICAP (Registrul Electronic al Achizițiilor Publice): „Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor (14 aprilie – n.r.) nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz.”

În 9 martie, Economedia.ro relata cum Curtea de Conturi voia să cumpere 3 SUV-uri pentru 85.000 de euro bucata – echivalent în lei producție 2021 sau 2022, diesel Euro 6, cu o capacitate a motorului situată între 272 și 300 cai putere.

În fundamentarea licitației, Curtea de Conturi argumenta că SUV-urile vizate trebuie să „garanteze siguranță în condiții meteorologice nefavorabile, cât și deplasarea în zone greu accesibile”. Din specificațiile din Caietul de Sarcini, afam că autovehiculele trebuie să aibă o lungime cuprinsă între 4,85 și 4,90 metri, cu o lățime de 1,98 – 1,99 metri, o cilindree de 2950 – 2980, capacitatea rezervorului de 85-95 litri, cutie automată 8+1, consum 8-10 litri/100 kilometri și 5 locuri. Dotările interne, de categorie premium.

Mașini precum BMW X5, Mercedes-Benz GLE, Audi Q7 bifau majoritatea elementelor din descriere, dar nu pe toate. Nimic nu se potrivea întregii descrieri, cu o singură excepție: Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI 286HP, conform datelor tehnice disponibile pe Autocritica.ro. Faptul că acesta era modelul vizat reieșea din cerința expresă ca și culoarea pentru modelul cerut de Curte să fie „Moonlight Blue”, iar acesta este un produs de marketing cu care Volkswagen vinde acest Touareg, fiind marcă înregistrată a germanilor.

Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare și de întrebuințare a resurselor financiare ale statului și ale sectorului public. Are în componența sa 42 de Camere de Conturi și Autoritatea de Audit cu structurile sale regionale.

Președintele Curții de Conturi este Mihai Busuioc, unul dintre locotenenții fostului lider PSD Liviu Dragnea. El a fost instalat la șefia instituției în 2017, la propunerea și cu voturile PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *