Dacia a scumpit modelul electric Spring la o lună de la începutul livrărilor

masina electrica, dacia, dacia spring

Dacia a scumpit modelul electric, Spring, fabricat în Cina, din cauza creșterii costurilor cu transportul și a materiilor prime. De altfel, potrivit Economica.net, zvonuri privind o iminentă majorare a prețurilor pentru singurul model electric al gamei Dacia, Spring, au apărut încă de la sfârșitul lunii octombrie.

La circa opt luni de la debutul comenzilor și la doar o lună după debutul livrărilor, oficialii Dacia au decis să adauge câteva sute de euro celui unuia dintre cele mi noi modele ale mărcii românești.

Dacă în luna martie a acestui an Dacia anunța că mult-așteptatul preț al modelului electric Spring – care, la acea vreme, putea fi doar rezervat contra unei taxe modice – este de 18.100 de euro (TVA inclusă), oricine încearcă să comande, începând de ieri, 8 octombrie 2021, același vehicul va găsi pe site-ul producătorului un preț minim de 19.100 de euro.

Prețul este aferent versiunii Comfort Plus, singura disponibilă în prezent în oferta mărcii Dacia pentru România. O versiune cu un preț ceva mai mic, dar și mai slab echipată, este promisă de cei de la Dacia încă din momentul lansării campaniei de precomenzi, dar deocamdată e valabilă pe alte piețe, precum Germania sau Italia.

Această a doua versiune Dacia Spring, Comfort, ar trebui să coste 16.800 de euro, însă nu există o dată clară pentru debutul ei pe piața din România, aparent un studiu indicând faptul că românii preferă versiuni cu dotari superioare. Cum comenzile pentru varianta mai scumpă încă depășesc oferta producătorului este de așteptat ca a doua versiune de echipare să întârzie până anul viitor.

În timp ce în România modelul Dacia Spring a ajuns să coste minimum 19.100 de euro, în alte state, precum Slovacia, de exemplu, modelul similar celui comercializat la noi, Comfort Plus, costă doar 18.300 de euro. Mai mult chiar, în același stat este deja disponibilă versiunea Comfort al cărei preț este 16.700 de euro.

Cum nu suntem nici mai bogați decât slovacii și nici mai bine poziționați pe piața mașinilor electrice o altă explicație plauzibilă pentru diferența de preț ar fi legată de existența în România a unui program Rabla Plus foarte generos care permite clienților să cumpere Dacia Spring cu mai puțin de 10.000 de euro.

Cu o vârstă medie a parcului de autoturisme de 14 ani, cu doi ani și jumătate mai mică decât cea din România, Slovacia subvenționează achizițiile de mașini pur electrice cu 8.000 de euro, cu 2.000 de euro mai puțin decât România.

Există desigur, și piețe în care Dacia Spring este mai scumpă decât în România. În Italia, de exemplu, Dacia Spring Comfort Plus costă minimum 21.600 de euro, iar în Germania 21.790 de euro.

Sursa foto: Dacia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *