De ce e necesară reorganizarea teritorială: Aproape 900 de localități din România au sub 2.000 de locuitori, dar păstrează un aparat birocratic stufos cu salarii plătite de la buget

G4Media nov. 17, 2023 2 comentarii
Romania regiuni de dezvoltare sursa Calea Europeana 1

Președintele Asociației pentru Studii și Prognoze Sociale, Constantin Boștină, a declarat la o dezbatere dedicată reformei teritorial-administrative că 28% din totalul localităților din România, adică aproape 900 de localități, au mai puțin de 2.000 de locuitori rezidenți, potrivit Radio România Actualități.

”Avem în personalul funcționăresc administrativ 315.000 de persoane. Numai salariile care sunt într-o creștere fără bun-simț la personalul funcționăresc față de ce se întâmplă cu celelalte salarii în țară, cât costă și cât grevează bugetul României”, a avertizat Boștină.

Bogdan Vișan, secretar general adjunct în cadrul Camerei de Comerț, a anunțat că organizația cere o reformă teritorială radicală.

”Raportat la actualele realități, Camera de Comerț și Industrie a României a reiterat decidenților necesitatea urgentă de reorganizarea administrativă a României prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, precum și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori”, a spus acesta, potrivit Radio România.

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Marian Țolea, a anunțat că, cel mai probabil din anul 2025 va fi demarat proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a țării prin dezbateri pe această temă cu toate entitățile relevante.

Un număr de 651 de comunele din România (23% din primăriile rurale) nu au avut în anul 2022 venituri proprii nici măcar pentru a plăti salariile. Vasluiul a excelat la acest capitol, cu 57 (peste 70% din totalul de 81 de comune din județ), aflate în această situație, arată o analiză Curs de Guvernare.

De asemenea, bugetele a 412 comune (15% din primăriile rurale) din România au consemnat venituri proprii mai mici decât subvențiile primite de la bugetul central, conform calculelor realizate de CursdeGuvernare.ro, pe baza datelor deținute de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Teritoriale (MLPAT).

Foto: Calea Europeană

Comentarii

  1. APRECIEZ CA F, BUN ARTICOLUL ,CARE INFORMEAZA TRISTUL ADEVAR ,
    –colacul de SERVICIU ,,OARE NU VEDE ,SAU NU VREA SA VADA ACESTE CIFRE ??
    Pe la noi in zona Clujului intr-o comuna ,unde erau 7 angajati la primarie ,astazi sunt 19 ,i-am citit din condica de prezenta si cu ,,dom primar ,fac 20 ,iar ,,dom primar ,sta toata ziua cu cana de cafea si cu tigara -n mana la povesti ,bancuri afara pe o banca , si steapta sa treaca luna ,sa mai primeasca 13 mii de lei salar !!!!! In ce Lume traim ,oameni buni ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *