Deficitul guvernamental a ajuns la un nivel de 8,3% în România în primul trimestru, printre cele mai ridicate din UE

Redacția iul. 22, 2021 0 comentarii
bani finante lei financiar deficit InquamPhotos Octav Ganea

Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în primul trimestru din 2021 la 7,4% din PIB în zona euro şi la 6,8% din PIB în Uniunea Europeană, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres. România se află printre ţările cu cel mai ridicat nivel.

În perioada ianuarie-martie 2021, deficitele au rămas la un nivel ridicat, deşi au scăzut comparativ cu trimestrul patru din 2020, în urma atenuării măsurilor de izolare, pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Reducerea deficitului vine în urma cheltuielilor mai scăzute, în timp ce veniturile au rămas stabile, apreciază Eurostat. În primul trimestru din 2021, aproape toate statele membre UE au continuat să înregistreze deficit guvernamental, excepţiile fiind Danemarca şi Luxemburg.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru din 2021 s-a înregistrat în Malta (9,8% din PIB), Franţa (9,3% din PIB), Cehia (8,8% din PIB), Lituania (8,6% din PIB), Ungaria (8,5% din PIB) şi România (8,3% din PIB, faţă de 10% din PIB în trimestrul patru din 2020 şi 7,5% din PIB în primul trimestru din 2020).

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *