Digi Communications, compania mamă a RCS & RDS, a încheiat 2023 cu profit în creștere cu 20%. „În 2024 demarăm inițiativele de extindere în Portugalia și Belgia”

digi24 sediu Sursa: Digi24

Digi Communications, compania mamă a operatorului de telecomunicații RCS & RDS, a încheiat anul 2023 cu venituri consolidate de 1,7 miliarde de euro, creștere cu 13% comparativ cu anul anterior, și cu EBITDA ajustată, adică profitul înainte de dobânzi și impozite, de 509 de milioane de euro (+19% față de 2022).

În trimestrul IV, Digi Communications raportează venituri consolidate (incluzând venituri și alte câștiguri) de 455,6 milioane euro, o creștere de 14% față de 2022. EBITDA ajustată pentru T4 a crescut cu 21% comparativ cu rezultatul din  2022, ajungând la 162,4 milioane euro, iar EBITDA ajustată, excluzând impactul IFRS 16, a fost de 141,4 milioane euro (+24% față de 2022).

Serghei Bulgac, CEO Digi Communications, a declarat: „Digi Communications a avut parte de o creștere remarcabilă în 2023. Piețele noastre de bază, România și Spania, au continuat să fie extrem de competitive anul trecut, dar acest lucru nu a avut un impact negativ asupra ratelor noastre de creștere. În România, segmentul nostru cel mai dinamic, serviciile de telecomunicații mobile, a înregistrat o creștere de 18% a RGU-urilor.  În Spania, ne-am mărit baza utilizatorilor de servicii de internet fix cu 63%, ajungând la 1,4 milioane de clienți. De asemenea, în ambele țări suntem lideri în ce privește portabilitatea mobilă netă.”

În 2023, Digi a continuat să crească la nivelul întregului portofoliu de servicii, depășind 23,9 milioane de relații contractuale generatoare de venituri (RGU) în România, Spania și Italia, reprezentând o creștere de 15% față de anul 2022. În România, Digi oferă servicii de telefonie fixă și divertisment prin rețea de fibră optică. Grupul operează, de asemenea, o rețea de telefonie mobilă în România, care utilizează infrastructura de bază a rețelei de fibră optică. În Spania, Digi oferă servicii de telefonie mobilă, internet și telefonie fixă, în timp ce în Italia, Grupul oferă exclusiv servicii de telefonie mobilă.

Segmentul de telefonie mobilă este proeminent, deoarece produce cel mai mare număr de RGU dintre toate categoriile de servicii ale Grupului, contribuind la 46% din totalul RGU la nivelul tuturor celor trei piețe. Menținând ritmul de creștere din trimestrele precedente, în T4 2023, numărul de RGU din acest segment a urcat la 10,9 milioane, o creștere cu 20%, reprezentând clienții de telefonie mobilă din România, Spania și Italia.

În România, segmentul de servicii de telefonie mobilă a ajuns la 5,8 milioane RGU, o creștere de 18% față de 2022. Serviciile de internet fix au înregistrat o creștere de 9% în 2023 comparativ cu anul precedent, până la 4,6 milioane RGU, în timp ce segmentul serviciilor de televiziune cu plată (cablu și satelit) a înregistrat o creștere de 5% față de 2022, până la 5,7 milioane RGU. Împreună cu serviciile de telefonie fixă, numărul total de RGU de pe piața românească a fost de 16,9 milioane de clienți, în creștere cu 9% comparativ cu 2022.

Operațiunile din Spania au continuat să aibă o performanță remarcabilă în 2023, unde numărul utilizatorilor de servicii fixe, internet și telefonie mobilă a crescut cu 32% față de 2022, ajungând la 6,5 milioane RGU. Numărul de utilizatori de telefonie mobilă a crescut cu 23%, până la 4,7 milioane de RGU, în timp ce numărul utilizatorilor de servicii de internet fix a crescut cu 63%, până la 1,4 milioane.

În Italia, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut cu 16% față de 2022, ajungând la 420K RGU la finalul anului 2023.

Inițiativele strategice din Portugalia și Belgia ale Grupului au creat terenul pentru extinderea viitoare a Digi în aceste două piețe. În Portugalia, entitatea locală se pregătește la nivel organizațional pentru a demara furnizarea de servicii comerciale în 2024. În Belgia, Digi Communications Belgium N.V. si InSky N.V. (“Asocierea belgiana”) au asigurate servicii de roaming național pentru o perioadă minimă de cinci ani și s-au angajat să achiziționeze aproximativ 400 de site-uri mobile în următorii patru ani. „Asocierea belgiană” deține deja pachetul de spectru care a fost achiziționat în timpul ultimei licitații, încheiate în iunie 2022.

În ceea ce privește perspectivele pentru 2024 ale Digi Communications, Serghei Bulgac a adăugat: „În 2024, Digi este pregătită pentru un an de transformare. Ne vom concentra în continuare pe consolidarea prezenței noastre în piețele de bază din România și Spania, în timp ce demarăm inițiativele de extindere în Portugalia și Belgia. În România, ne dorim să stimulăm creșterea organică prin îmbunătățirea infrastructurii rețelei noastre și lărgirea ofertelor noastre de servicii, de la televiziune cu plată la mobil. În Spania, achiziția strategică de noi licențe de spectru, alături de lansarea recentă a serviciilor 5G, va spori semnificativ capacitățile rețelei noastre și va oferi clienților noștri conectivitate de mare viteză, la prețuri accesibile.”

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *