Digitalizare la bursă: BVB anunță că investitorii pot participa și vota online la Adunările Generale ale Acționarilor

grafic investitii calculator

Bursa de Valori București (BVB) și Depozitarul Central lansează platforma de Înrolare Investitori. Prin intermediul acestei platforme, după parcurgerea unui proces de identificare a persoanelor fizice, se deschid conturi de utilizator prin intermediul cărora, investitorii pot participa și vota online la Adunările Generale ale Acționarilor organizate de companiile listate la BVB.

Platforma Înrolare Investitori va putea fi utilizată ulterior și în alte scopuri, precum facilitarea unor servicii destinate investitorilor, inclusiv pentru accesarea de la distanță a unor servicii oferite de Depozitarul Central – de exemplu, obținerea extraselor de cont.

“Episodul pandemic pe care l-am traversat a lansat una dintre cele mai interesante provocări: digitalizarea accelerată, în toate domeniile. Lansarea Platformei Înrolare Investitori, cu acces spre serviciul de vot electronic eVOTE, este o etapă firească în dezvoltarea, optimizarea și modernizarea serviciilor oferite partenerilor Depozitarului Central. Această platformă va fi perfecționată și completată cu toate facilitățile de care are nevoie un investitor, în funcție de oportunitățile pe care le vom identifica”, a transmis Silvia Buicănescu, Director General al Depozitarului Central: .

Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București, spune că serviciile vor fi extinse. “Este evident că nu mai putem vorbi despre piața de capital fără a face referire la digitalizare. Proiectul care devine operațional acum, Platforma Înrolare Investitori, dezvoltat cu partenerii de la Aurachain și colegii de la Depozitarul Central reprezintă un pas înainte în simplificarea accesului la piața de capital pentru investitori. Într-o primă etapă, platforma va digitaliza procesul de participare a investitorilor la Adunările Generale ale Acționarilor din cadrul companiilor listate la bursă și procesul de votare, realizate prin intermediul eVOTE – sistem online de participare la ședințele adunărilor generale ale acționarilor”.

“Acționarii vor avea la dispoziție o metodă simplificată de participare la adunările generale și vor putea vota mult mai rapid punctele ce definesc viitorul companiilor în care investesc. Prin eVOTE, atât companiile, cât și acționarii acestora au siguranța că voturile exprimate sunt numărate și calculate corespunzător. Această transformare a modului de participare și vot aduce tehnologia anilor 2022 în procesul unei AGA și creează premise temeinice pentru aplicarea transparenței și bunei guvernanțe corporative specifice companiilor listate la BVB. În cea mai aglomerată perioadă a anului pentru companiile listate la BVB, ianuarie-mai 2022, prin intermediul Platformei eVOTE au fost organizate 50 de Adunări Generale ale Acționarilor dintre care 37 au fost cele anuale. Toate evenimentele au fost transmise în direct, fără întârzieri între mediul online și cel cu prezență fizică”, susține Mihai Chișu, Director General al Governance Partner.

Adela Wiener, Founder & CEO al Aurachain spune că Bursa de Valori București și Depozitarul Central au maximizat capabilitățile platformei low-code Aurachain pentru a construi Platforma Înrolare Investitori într-un mod mult mai rapid decât ar fi permis metodele tradiționale de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *