Dispută privind taxa pusă de Sofia pe tranzitul gazului rusesc: Serbia, Ungaria și Macedonia de Nord se unesc împotriva Bulgariei

gaze conducte

Serbia, Ungaria și Macedonia de Nord au format o coaliție împotriva Bulgariei din cauza introducerii recente a unei taxe pe energie care afectează tranzitul de gaz rusesc. Măsura, inițiată de Bulgaria la 13 octombrie, a declanșat tensiuni regionale semnificative, determinând Serbia să sesizeze Secretariatul Uniunii Energetice din cadrul Uniunii Europene, a anunțat ministrul sârb al energiei, Dubravka Djedovic Handanovic, în urma discuțiilor cu ministrul ungar de externe Peter Szijjártó, la Belgrad, scrie publicația bulgară Novinite.

Taxa impusă, stabilită la 20 de leva/mWh, afectează transportul și tranzitul gazelor naturale rusești prin Bulgaria, în special în ceea ce privește gazoductul Balkan Stream. Această conductă este crucială pentru transferul de gaze rusești către Serbia și Ungaria prin teritoriul bulgar, prelungindu-se de la Turkish Stream.

Atât Djedovic, cât și Szijjártó au subliniat nevoia națiunilor lor de a-și proteja pozițiile respective și au discutat despre posibile măsuri de abordare a problemei, considerând că demersul Bulgariei este inacceptabil și reprezintă o amenințare la adresa aprovizionării cu energie în cadrul UE.

Ca răspuns la această taxă, Djedovic a menționat planurile de a asigura un export alternativ de gaze din Azerbaidjan prin intermediul unui interconector cu Bulgaria, care se preconizează că va fi operațional până la sfârșitul lunii noiembrie, deoarece construcția urmează să se încheie în curând.

În plus, premierul sârb Ana Brnabić și colegul macedonean Dimitar Kovachevski au transmis eforturi comune între Belgrad și Skopje pentru a rezolva problema. În mod similar, Ungaria și Macedonia de Nord au convenit să coordoneze acțiunile împotriva taxei, catalogând-o ca fiind ilegală, după cum s-a exprimat Kovachevski.

Discuțiile în curs de desfășurare au căpătat vizibilitate atunci când premierul macedonean s-a întâlnit cu președintele sârb Aleksandar Vucic în timpul celui de-al doilea Târg Internațional de Vinuri.

Vucic a lansat un videoclip în care apar Kovachevski și președintele muntenegrean Jakov Milatovic cântând un cântec sârbesc intitulat “Vreau ca vinul să înnebunească”, a relatat agenția de presă BGNES.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *