Divizia de trading a Lukoil și-a redus operațiunile după sancțiunile impuse de Occident

петротел_слайдер.jpg lukoil

Litasco, divizia de trading din Elveţia a Lukoil, şi-a redus operaţiunile după ce producătorul rus de petrol a scăzut furnizarea de capital pentru a garanta apeluri în marjă de aproape un miliard de dolari, pe fondul sancţiunilor occidentale, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, citate de Agerpres.

Litasco, care manipulează peste 3,6 milioane de barili pe zi, se concentrează acum pe trimiterea ţiţeiului către rafinăriile Lukoil din Europa şi vânzarea produselor rafinate, spun traderii.

Statele Unite şi Marea Britanie au impus sancţiuni asupra exporturilor ruseşti de energie, după invadarea Ucrainei în 24 februarie, iar UE a impus măsuri dure contra Moscovei, inclusiv îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei.

Statele Unite şi alte state din Europa nu au interzis afacerile cu Lukoil, dar firmele energetice, transportatorii şi casele de trading şi-au impus restricţii la tranzacţiile cu firmele ruseşti, pe fondul temerilor că vor urma şi alte sancţiuni, fără avertisment.

Un purtător de cuvânt al Litasco a declarat că există „o reducere temporară naturală a activităţii companiei pentru a fi sigură că poate opera cu un nivel adecvat de lichidităţi”.

Companiile ruseşti şi cumpărătorii importanţi de petrol din Rusia nu au putut deschide scrisori de credit la băncile occidentale pentru a acoperi achiziţiile. Firmele de trading au temeri în privinţa afacerilor cu Litasco.

Traderii Lukoil transportă ţiţeiul în rafinăriile din Europa şi comercializează produsele rafinate dar compania a redus semnificativ cumpărarea de ţiţei de la terţe părţi pentru rafinare sau tranzacţionare, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Litasco susţine că nu şi-a modificat politica privind livrările către rafinării.

Grupul Lukoil deţine patru rafinării în Rusia şi alte trei în Italia, România şi Bulgaria. De asemenea, are o participaţie de 45% într-o rafinărie din Ţările de Jos. Capacitatea totală a acestor rafinării este de 80,4 milioane tone.

lukoil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *