Dogecoin, criptomoneda care a pornit ca o glumă, a crescut cu 400% într-o săptămână

Dogecoin

“Dogecoin”, o criptomonedă care a pornit ca o glumă, a ajuns la o valoare totală de piață de peste 40 de miliarde de dolari, dintre care 20 de miliarde au fost adăugate în 24 de ore, scrie CNBC.

Criptomoneda a fost inspirată de meme-ul “Doge” al rasei de câini Shiba Inu și a fost creată în 2013 de inginerii software Billy Markus și Jackson Palmer ca o alternativă mai rapidă dar și amuzantă față de bitcoin.

Sfidând toate previziunile, criptomoneda avea vineri o capitalizare de 40 de miliarde de dolari, și a atins în cursul dimineții de ieri valoarea de 32 de cenți, dublu față de ziua precedentă.

Sâmbătă, în jurul orei 14, Dogecoin era cotat la circa 0,298 cenți.

‘Tocmai am devenit milionar Dogecoin’

Nu este pentru prima oară când prețul acestei criptomonede crește. Ca multe alte criptomonede, prețul dogecoin a început să crească în 2018, urmând tendința pieței. De atunci, a dispărut de pe radar. Dar, la începutul acestui an, cotația a crescut fulgerător, susținută de entuziasmul unui grup de pe Reddit denumit SatoshiStreetBets.

La fel ca grupul WallStreetBets, care a susținut avansul acțiunilor GameStop la începutul lui 2021, SatoshiStreetBets urmărește susținerea prețului criptomonedelor.

Vineri, un utilizator Reddit a publicat o poză cu stocul de criptomonede dogecoin pe care îl deține pe aplicația Robinhood.

“Hei, tocmai am devenit milionar Dogecoin,” a afirmat acesta, în condițiile în care contul său indica valoarea de 1.081.441,29 dolari.

De ce crește Dogecoin

Unul dintre motive este listarea platformei de tranzacționare a criptomonedelor Coinbase. La listarea pe bursa americană, miercuri, platforma a atins pentru scurt timp o capitalizare de 100 de miliarde de dolari

După acest eveniment, bitcoinul a atins cotația record de 64.000 de dolari joi, în timp ce ether a atins pentru prima oară prețul de 2.500 de dolari vineri dimineața.

Unii analiști pun evoluția Dogecoin pe seama sprijinului pe care pare să-l ofere fondatorul Tesla Elon Musk, care a publicat mai multe postări pe Twitter.

Joi, Musk a postat un tweet care afirma: “Câine lătrând la lună”.

Aceste postări îngrijorează însă unii invetitori, care acuză capacitatea acestuia de a manipula piețele. Nic Carter, cofondator al Castle Island Ventures, a avertizat investitorii că “urmează să piardă bani pe dogecoin,” pe care îl denumește un “vehicul pentru speculație.”

“Oamenii cumpără criptomonede nu pentru că le consideră ceva valoros, ci pentru că speră că și alții vor cumpăra, prețul va crește și vor încasa rapid o sumă mare când vând”, spune David Kimberley, analist la aplicația de investiții Freetrade.

Dar, avertizează Kimberley, „când toată lumea face asta, bula se va sparge în cele din urmă și vei rămâne fără bani dacă nu ieși la timp. Și este aproape imposibil să spui când se va întâmpla asta.”

Wikimedia - https://github.com/dogecoin/dogecoin/blob/master/share/pixmaps/bitcoin256.png, MIT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.