Două partide politice din Bulgaria vor sesiza Curtea Constituțională pentru noile capacități la Centrala Nucleară de la Kozlodui

kozlodui

Partidul Socialist Bulgar va oferi semnăturile necesare pentru a fi sesizată Curtea Constituțională referitor la decizia Adunării Naționale pentru a construi o nouă centrală nucleară pe teritoriul CNE Kozlodui cu tehnologia americană AP1000, a anunțat partidul în cadrul unui briefing în Parlamentul de la Sofia, scrie 24Chasa, potrivit Rador.

Anterior, formațiunea „Vâzrajdane” a anunțat că mai are nevoie de 21 de semnături și că va solicita ajutorul Partidului Socialist Bulgar în acest scop.

Borislav Guțanov a subliniat că tehnologia americană este încă într-o fază experimentală și nu doresc ca Bulgaria să devină un loc experimental pentru o nouă energie nucleară. Teza a fost împărtășită și de „Vâzrajdane”. Socialiștii au făcut apel și la Continuăm Schimbarea, care s-a abținut de asemenea în sală în momentul votării deciziei, să susțină cererea de pronunțare a Curții Constituționale asupra deciziei. Guțanov a spus că în 2013 au fost strânse peste 780.000 de semnături pentru un referendum privind energia nucleară în Bulgaria.

Potrivit stângii, o alternativă mai bună este finalizarea proiectului la Belene, deoarece s-au investit mulți bani, iar noile capacități de la Kozlodui ar fi de peste trei ori mai scumpe.

Proiectul Belene este un proiect național, el este unul european, care ar ajuta la echilibrarea sistemelor energetice bulgară, balcanică și europeană, a subliniat Rumen Ghecev. Este o minciună că trebuie obținute noi licențe pentru Centrala de la Belene, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *