Economia Marii Britanii a scăzut cu 0,2% în trimestrul al treilea, semnalând o posibilă recesiune lungă / Economiştii prognozaseră o contracţie de 0,5% / Banca Angliei se așteaptă ca recesiunea să dureze până în 2024

Londra, Marea Britanie

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al treilea din 2022, semnalând ceea ce ar putea fi începutul unei recesiuni lungi, transmite Reuters.

Estimarea preliminară indică faptul că economia a evoluat mai bine decât erau aşteptările pentru trimestrul al treilea, în ciuda recesiunii.

Economiştii prognozaseră o contracţie de 0,5%, potrivit datelor firmei Refinitiv.

Contracţia nu reprezintă încă o recesiune tehnică – caracterizată de două trimestre consecutive de creştere negativă – după ce contracţia de 0,1% din trimestrul al doilea a fost revizuită până la o creştere de 0,2%.

”În termeni de producţie, s-a înregistrat o încetinire pentru industriile de servicii, producţie şi construcţii; sectorul serviciilor a încetinit la nivel de producţie în trimestrul respectiv, ca urmare a scăderii serviciilor destinate consumatorilor, în timp ce sectorul de producţie a scăzut cu 1,5% în trimestrul 3 2022, inclusiv scăderi în toate cele 13 subsectoare ale sectorului de producţie”, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Banca Angliei a prognozat săptămâna trecută cea mai lungă recesiune a ţării, sugerând că recesiunea începută în trimestrul al treilea va dura probabil până în 2024 şi va duce şomajul la 6,5% în următorii doi ani.

Ţara se confruntă cu o criză istorică a costului vieţii, alimentată de o scădere a veniturilor reale din cauza creşterii preţurilor energiei şi ale bunurile tranzacţionabile.

Banca centrală a impus recent cea mai mare majorare a ratelor dobânzilor din 1989, în timp ce factorii de decizie încearcă să controleze inflaţia de două cifre.

 

Sursa foto: Facebook/Welcome to London

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *