Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al treilea din 2022, mai mult decât se așteptau analiștii

Redacția dec. 22, 2022 0 comentarii
calculator calcule bani criza economie grafic contabil pexels

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al treilea din 2022, mai mult decât se estima anterior, în timp ce venitul disponibil al gospodăriilor a continuat să scadă, potrivit datelor publicate joi de Oficiul Național de Statistică, citate de Financial Times.

Producția a scăzut cu 0,3% între al doilea și al treilea trimestru, o scădere mai mare decât estimările inițiale de 0,2%. Cifrele arată că Marea Britanie a rămas și mai mult în urma altor economii avansate.

Comentând cifrele privind PIB-ul, directorul ONS pentru statistici economice, Darren Morgan, a declarat: „Cifrele noastre revizuite arată că economia a avut o performanță ușor mai slabă în ultimul an decât estimasem anterior, în special industria prelucrătoare și producția de energie electrică fiind mai slabe.”

În al treilea trimestru, economia britanică a fost cu 0,8% sub nivelul din ultimul trimestru al anului 2019, înainte de pandemie. În schimb, în aceeași perioadă, producția a fost peste nivelul de dinaintea pandemiei în SUA, Canada și zona euro.

ONS a arătat, de asemenea, că venitul disponibil real al gospodăriilor, care reprezintă ceea ce au la dispoziție gospodăriile pentru a cheltui după luarea în considerare a inflației, a scăzut cu 0,5% între al doilea și al treilea trimestru al anului. A fost a patra scădere consecutivă, deoarece salariile nu țin pasul cu inflația.

„Veniturile gospodăriilor au continuat să scadă în termeni reali, deși într-un ritm mai lent decât în precedentele două trimestre, în timp ce – ținând cont de inflație – cheltuielile gospodăriilor au scăzut pentru prima dată de la blocajul final Covid-19 din primăvara anului 2021″, a declarat Morgan.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *