Efect neașteptat al războiului: Țările vecine cu Ucraina lansează căutarea de locuințe în Spania. România, printre cele mai mari creșteri ale interesului pentru investiții imobiliare în Spania

malaga spania iaht yaht Foto: Malaga (Pexels / David Henry)

Impactul social al războiului din Ucraina se resimte și în sectorul imobiliar, iar Spania e văzută ca un refugiu sigur pentru investiții venite din țările aflate în proximitatea conflictului, scrie publicația specializată El Economista.

Publicația citează datele companiei spaniole Sonneil Homes, specializată în vânzarea de reședințe către cumpărătorii străini, care arată că numărul de căutări de locuințe în Spania a crescut rapid în zilele dinaintea invaziei ruse în Ucraine. Concret, Sonneil Homes a realizat un studiu al cererilor de informații primite din zonele apropiate conflictului care relevă că solicitările din 1 februarie până la 27 martie 2022 au crescut cu 134% față de aceeași perioadă din 2021.

Cele mai mari creșteri se înregistrează în Polonia (cu peste 115%), România și Cehia, cu creșteri de peste 70%.

În plus, tendința de căutare a locuințelor pe Google confirmă datele companiei imobiliare. Echipa Sonneil Research a analizat utilizarea a peste 6.300 de cuvinte cheie legate de căutarea unei case în Spania din toate țările apropiate de Ucraina. În februarie 2022 (ultimele date disponibile), utilizarea acestor cuvinte cheie a crescut cu peste 67% față de februarie 2021 în toate țările apropiate de Ucraina.

Zonele cele mai căutate. Zona de coastă în care căutările de locuințe prin Google au crescut cel mai mult a fost Costa Blanca, cu o creștere în februarie 2022 de 108% față de aceeași lună a anului trecut. Relevantă este creșterea interesului pentru locuințe în La Nucía (cu 300% mai mult decât în 2021), Moraira (133%) și Alicante (127%) .

Costa Blanca este urmată de Costa de la Luz (Huelva), cu o creștere de 50%, și de Insulele Canare, care au primit cu 39% mai multe căutări. De asemenea, se remarcă și cazul Asturiei , singura comunitate autonomă din nordul Spaniei în care a crescut interesul pentru locuințe din țările apropiate de Ucraina.

Orașele spaniole în care rezidenții din aceste țări au căutat cele mai multe locuințe în februarie 2022 au fost Marbella, Torrevieja și Malaga, deși cele în care interesul a crescut cel mai mult față de 2021 au fost Cadaqués (Gerona) și La Nucía (Alicante), cu creșteri de 500% și, respectiv, 300%, urmate de Chiclana (Cádiz) și Malaga (200% fiecare).

Foto: Malaga (Pexels / David Henry)

Comentarii

  1. S au plimbat frecand tastatura sau au si cumparat ?
    Ca una e sa gadili internetul si orice pierde-vara si alta e sa cumperi.
    Pe de alta parte, frica ce te face sa vrei o alta casa arata ca omul nu e legat de pamantul din care s a nascut si in care traieste. Nu e legat de neamul din care se trage. Nu are sentimente nationale. E un om modern, fara principii moral crestine. E un om care e batut de vant dupa cum dicteaza satanele ce conduc lumea, si nu are radacini ci doar tulpina stropita de frica de moarte. Si n loc sa se pregateasca, fuge ca sobolanul. Nestiind ca mana lui Dumnezeu ajunge pe om oriunde s ar afla…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *