Efectele crizei energetice: Numărul de furnizori care ofertează gaze consumatorilor casnici a scăzut de la 80 la 20, în numai un an

gaze Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Doar 20 de furnizori de gaze mai ofertează gaze consumatorilor casnici pe Comparatorul de preț al ANRE, comparativ cu 80 de furnizori anul trecut, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă.

Din aceste oferte, primele 10 sunt ale unor firme multinaționale și absolut toate firmele de furnizare și distribuție românești au dispărut din rândul ofertanților.

Asociația reamintește că a atras atenția, anul trecut, într-un articol, cu privire la riscul ca majoritatea furnizorilor de gaze să dispară și odată cu aceasta speranța unui preț corect la gaze. Asociația afirma, încă de pe atunci, că modificările legislative de pe piața gazelor naturale vor aduce scăderea drastică a numărului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatoriilor casnici și vor rămâne pe piață doar câțiva furnizori, majoritatea firme multinaționale.

Trebuie să avem în vedere că, dacă la finalul lunii decembrie 2021, oferta cea mai bună de preț pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh, mai arată AEI. Asta în condițiile în care anul trecut cea mai mică ofertă era de 110 lei/MWh.

Dar surpinzător este faptul că cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România ofertează cel mai mare preț din piață, cu o ofertă de 1.292,65 lei/MWh, chiar dacă prețul de achiziție a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condițiile în care se solicită și plata unor garanții și suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abobament.

Trebuie precizat că în condițiile în care modificarea legii gazelor și energiei electrice din 31 decembrie 2021 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG 143/31.12.2021), limitează schimbarea furnizorului de energie electrică în situația în care consumatorul găsește un preț mai bun decât cel din contractul său care este cu preț fix și perioadă determinantă, de obligativitatea plății unei sume de bani către furnizorul său fapt care va duce la reducerea acțiunii de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mică în România, mai puțin de circa 10% din consumatorii de gaze schimbându-și furnizorul și circa 15% din consumatorii de energie electrică schimbându-și furnizorii.

„Scăderea numărului de furnizori din piață, noi bariere legislative și financiare de schimbare a furnizorului, lipsa instituției de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața de gaz și energie, la care se adaugă dezamăgirea profundă a consumatorului de gaz și electricitate, induși continuu în eroare, în ceea ce privește prețurile la energie în ultimul an, este rețeta care nu va permite scăderea prețurilor la gaze și electricitate în anul 2022”, conchide Asociația.

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *