Energia eoliană la nivel mondial va depăși 1 TW până la sfârșitul anului 2023

Jade Power eoliene

Energia eoliană la nivel mondial va depăși pragul de 1 terawatt (TW) pentru capacitatea instalată până la sfârșitul anului 2023, potrivit celei mai noi perspective de piață elaborate de Wood Mackenzie, scrie Electrive.

Luke Lewandowski, director de cercetare la Wood Mackenzie, a declarat: „După ce a avut nevoie de mai mult de 40 de ani pentru a ajunge la un TW de instalații, industria eoliană va atinge următorul TW de instalații în următorii opt ani, ceea ce reprezintă o accelerare semnificativă a creșterii”.

WoodMac prevede că, în total, în China, capacitatea anuală de producție de energie eoliană va ajunge în medie la 80 GW și va reprezenta 50% din noua capacitate la nivel mondial în următorii zece ani.

Țările europene vor adăuga peste 343 GW de capacitate eoliană offshore și onshore în următorul deceniu; energia eoliană offshore va reprezenta 39% din noua capacitate. Creșterea pe uscat pe piețele emergente din Europa de Est și retehnologizarea parcurilor eoliene mai vechi din piețe precum Germania și Spania vor stimula, de asemenea, adoptarea energiei eoliene.

Compania de cercetare notează, de asemenea, că sectorul eolian offshore la nivel mondial se dezvoltă rapid, urmând să înregistreze o creștere de șapte ori mai mare până în 2032 și să reprezinte o cotă de 26% din capacitatea totală în perspectiva celor 10 ani.

Treizeci de țări vor adăuga capacități eoliene offshore în următorul deceniu, dar se așteaptă ca UE și China să reprezinte 81% din creșterea globală a capacității eoliene offshore.

Lewandowski de la WoodMac a declarat despre potențialul de creștere al energiei eoliene offshore din SUA: „Dezvoltatorii așteaptă îndrumări privind eligibilitatea creditelor fiscale din partea Trezoreriei SUA, iar incertitudinea continuă are un impact asupra instalațiilor pe termen scurt. Cu toate acestea, odată cu clarificarea politicilor, aprobarea și investițiile în proiecte de transport și dezvoltarea lanțului de aprovizionare incipient al pieței offshore, adaosurile anuale se vor intensifica și vor ajunge la o medie de 20 GW pe an din 2026 până în 2032”.

Statele Unite vor trebui să depășească provocarea potențială a faptului că energiile regenerabile sunt blocate într-o întârziere de conectare la rețea. Cu toate acestea, chiar în această săptămână, administrația Biden a aprobat linia de transport TransWest Express, o imensă linie electrică de 732 de mile lungime care va livra energie eoliană din Wyoming către centrele de populație din sud-vest. Linia va furniza 3.000 MW de capacitate nouă de transport, iar prima etapă a acesteia ar trebui să fie finalizată în 2027.

Ieri, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a scris într-un articol din Financial Times intitulat „Energia curată se mișcă mai repede decât credeți”: „Putem mulțumi unei serii de dezvoltări în domeniul energiei curate, cum ar fi panourile solare, turbinele eoliene, vehiculele electrice și pompele de căldură, precum și politicilor și investițiilor care le supraîncarcă creșterea. Este bine cunoscut în cercurile de energie și climă faptul că aceste tehnologii se extind rapid, dar cred că mulți oameni încă nu realizează cât de rapid”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *