Energie: Gigantul norvegian Equinor se retrage din Rusia

rosneft-refinery_0

Gigantul norvegian al energiei Equinor va stopa investițiile în Rusia și se va retrage din companiile mixte din această țară, după invadarea Ucrainei de către armata rusă, potrivit Le Figaro.

Controlat în proporție de 67% de statul norvegian, Equinor dispunea la finalul anului 2021 de active în valoare de 1,2 miliarde de dolari în Rusia, unde are un parteneriat, din 2012, cu puternicul grup petrolier Rosneft. „În situația actuală, considerăm poziția noastră nesustenabilă”, a precizat directorul general al companiei norvegiene, Anders Opedal, citat într-un comunicat. „Vom înceta orice nouă investiție în activitățile rusești și vom demara procesul de dezangajare din companiile mixte în conformitate cu valorile noastre”, a adăugat el.

Duminică, gigantul britanic BP a anunțat dezangajarea din Rosneft unde deține 19,75% din acțiuni.

Norvegia nu este membră a UE dar aplică aceleași sancțiuni ca și Bruxellesul în privința Rusiei, după începutul crizei din Ucraina. Duminică, guvernul norvegian a anunțat că fondul suveran al țării, cel mai mare din lume, se retrage total din Rusia, unde deținea acțiuni și obligațiuni în valoare de 2,5 miliarde de euro.

 

sursa fot: russiabusinesstoday.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *