Engie transmite că a securizat gazele necesare pentru clienții români, după ce Gazprom a anunțat reducerea livrărilor

Redacția aug. 30, 2022 0 comentarii
gaze

Grupul Engie transmite că a securizat volumele de gaze naturale necesare clienților din România, după ce gigantul rus Gazprom a anunțat reducerea livrărilor de gaze către companie, cauzată de un dezacord privind aplicarea unor clauze contractuale.

„De la începutul războiului din Ucraina, livrările de gaze de proveniență rusească către Grupul ENGIE au scăzut substanțial. Așa cum a anunțat anterior, Grupul ENGIE a asigurat deja volumele necesare pentru a îndeplini angajamentele pentru aprovizionarea portofoliului de clienți şi a adoptat măsurile necesare pentru a reduce semnificativ orice impact direct, care ar putea fi generat de o întrerupere a livrărilor de gaze de către Gazprom. În ceea ce privește filiala locală, ENGIE Romania, aceasta a securizat volumele necesare clienților din portofoliu său și depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea în aprovizionare a acestora, chiar și în acest context dificil de piață, cu prețuri de achiziție extrem de mari și volatile”, transmite compania.

Gazprom a informat Engie în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, începând de marţi, din cauza dezacordului dintre părţi privind aplicarea unor contracte, a anunţat grupul francez de utilităţi, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

“Aşa cum am anunţat anterior, Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”, se arată comunicatul firmei franceze.

Luna trecută, Engie a încheiat un contract pe trei ani cu firma de stat algeriană Sonatrach privind preţul gazelor ce vor fi livrate prin gazoductul submarin Medgaz, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an. Sonatrach şi Engie “au ajuns la un acord privind contractul de furnizare şi vânzare a gazelor naturale prin Medgaz”.

Contractul dintre cele două companii, încheiat încă din 2011, asigură aprovizionarea Engie cu gaze naturale de către Sonatrach, prin gazoductul Medgaz.

Cu ocazia semnării acordului, Sonatrach şi Engie au confirmat şi “intenţia lor de a extinde parteneriatul în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL) şi al gazelor naturale. Engie este un jucător major economic în Algeria, în special pe segmentul de explorare şi producţie a gazelor naturale, fiind şi principalul cumpărător al ţării de GNL.

Luni, vicepreşedintele Engie Claire Waysand a anunţat că firma franceză este în negocieri cu Sonatrach privind potenţiala majorare a exporturilor de gaze către Franţa pe termen mediu spre lung şi nu doar pentru această iarnă.

De asemenea, Claire Waysand a dat asigurări că Engie are “suficiente volume de gaze” pentru această iarnă.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *