Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate a BNR: România plătește 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi-trei ani s-ar putea ajunge la 1,5% din PIB

Redacția ian. 25, 2023 2 comentarii
Eugen Radulescu, BNR

România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din PIB, a declarat, miercuri, Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, Banca Naţională a României, citat de Agerpres.

„Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim şi pensii de recunoştinţă sau contribuţii de recunoştinţă. Nu le numim pensii speciale. Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei, în aşa fel încât, dacă anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% şi atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”, a spus Eugen Rădulescu, la prezentarea lucrărilor ‘Stabilitate financiară. Lucrări selectate’ şi ‘Financial stability. Selected works’, publicate în Colecţia „Biblioteca Băncii Naţionale a României – Aniversar 140 de ani’.

El a mai menţionat că anul acesta România trebuie să majoreze cheltuielile militare de la 2% din PIB la 2,5%.

Eugen Rădulescu a vorbit şi despre profitabilitatea băncilor şi a subliniat că abordările în care se îndeamnă la alungarea băncilor pentru că „ne fură banii” sunt „încremenite într-un proiect de acum 40 de ani” şi că pornesc de la faptul că ratele dobânzilor la credite sunt mai ridicate în România decât în ţările occidentale.

„Dacă ne uităm la ultimele cifre, vom vedea că rata medie a randamentului capitalurilor în sistemul bancar este binişor sub nivelul mediu al randamentului capitalului în economia naţională”, a afirmat Eugen Rădulescu.

Eugen Radulescu, BNR/ Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii

  1. N
    Gunoaiele astea speciale nu se multumesc cat jefuiesc si talharesc populatia in activitate, cer ca romanii sa le plateasca bir si la pensie.

  2. Toate pensiile care nu se bazeaza pe contributivitate trebuie desfiintate si inlocuite cu un sistem echitabil ( tranzitoriu ) pana se ajunge si pentru acestea la contributivitate.. In plus , daca salariul maxim in sistemul public nu poate fi mai mare de 10 ori ( sau cat stabileste legea ) decat salariul minim , nici pensia maxim nu poate fi mai mare de acelasi numar de ori decat pensia minima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *