Eurostat: Bulgaria, Ungaria şi România, cele mai mari creșteri ale preţurilor producţiei industriale din UE, în septembrie. În România, majorarea este de peste 60 la sută față de septembrie 2021. Creșterile, determinate în primul rând de scumpirea energiei

cemacon fabrica

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 41,4% în Uniunea Europeană (UE) şi cu 41,9% în zona euro, în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Astfel, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, dar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Bulgaria (78,2%), Ungaria (67,5%) şi România (62,9%).

Eurostat precizează că în septembrie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 105,3% al preţurilor la energie, de o creştere de 19,1% a preţurilor bunurilor intermediare şi de 16,5% a preţurilor bunurilor de folosinţă imediată.

În septembrie, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 1,6% în zona euro şi de 1,5% în Uniunea Europeană, după un avans de 5% în zona euro şi de 4,9% Uniunea Europeană, în august.

Cele mai semnificative creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Bulgaria (9,2%), Slovacia (8,9%) şi Italia (3,5%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 18,9%), Estonia (minus 3,9%) şi Grecia (minus 2,4%). România a raportat un declin de 0,7% în septembrie.

Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au crescut cu 2,6%, urmate de preţurile la bunurile de folosinţă imediată, care au înregistrat un avans de 1%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *