Eurostat: Creșterea prețurilor locuințelor din zona euro încetinește la cel mai slab ritm din 2021 și până în prezent

Redacția ian. 10, 2023 0 comentarii
locuinta, casa, imobiliar

Creșterea prețurilor locuințelor din zona euro a încetinit până la cel mai lent ritm din mai bine de un an, deoarece creșterea costurilor de împrumut a făcut ca achiziționarea unei locuințe să fie mai scumpă,potrivit datelor publicate marți de Eurostat, citate de Financial Times. În al treilea trimestru din 2022, ritmul anual de creștere a prețurilor locuințelor din zona euro a scăzut la 6,8%, față de 9,2% în trimestrul precedent și cel mai lent din primele trei luni ale anului 2021.

În întreaga UE, creșterea anuală a prețurilor locuințelor a scăzut la 7,4% în trimestrul al treilea, de la 9,8% în precedentele trei luni și de la un vârf de 10,4% în primul trimestru din 2022.

Datele separate ale Băncii Centrale Europene publicate săptămâna trecută au arătat că costurile de împrumut pentru creditele noi destinate achiziționării de locuințe au crescut cu 21 de puncte de bază într-o lună, ajungând la 2,88% în noiembrie. Aceasta a fost cea mai mare rată din 2014.

Creșterea prețurilor locuințelor aproape s-a înjumătățit în Germania, unde a încetinit la 4,9% în trimestrul al treilea, de la 9,7% în precedentele trei luni.

Creșterile prețurilor caselor au încetinit mai puțin pronunțat în Franța și Italia, unde o proporție mai mare de credite ipotecare au contracte pe termen lung.

Sursa foto: ING

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *