Evergrande renunță la o listare pe bursa din Shanghai a filialei de mașini electrice

evergrande proiect

Acțiunile filialei de mașini electrice a Evergrande, dezvoltatorul imobiliar chinez care se confruntă cu probleme grave de lichiditate, scădeau puternic luni, după anularea unui proiect de listare pe bursă, scrie Le Figaro.

Acțiunea Evergrande New Energy Vehicle scădea cu peste 10% pe Bursa din Hong Kong, la 1,95 HKD, după ce compania a anunțat duminică că renunță la listarea pe Bursa din Shanghai.

Dezvoltatorul imobiliar are o datorie de 260 de miliarde de euro și a avertiza la jumătatea lui septembrie că ar putea să nu fie în măsura de a-și onora angajamentele financiare. Teama legată de un faliment al acestui colos a destabilizat săptămâna trecută bursele mondiale. Într-un comunicat difuzat duminică, Evergrande NEV a explicat că problemele de trezorerie ale firmei mamă au un „un impact material nefast” asupra proiectelor sale de producție pe scară mare a mașinilor electrice.

Evergrande NEV a recunoscut că „nimic nu garantează că grupul va fi în măsură să-și onoreze angajamentele financiare”. Filiala, care visa să concureze cu mașinile Tesla, foarte populare în China, a pierdut deja 80% din valorizarea pe bursă de la începutul anului.

Conglomeratul a liniștit un pic piețele săptămâna trecută, după ce a anunțat un acord de ultim moment cu deținători de obligațiuni din China. Dar Evergrande va trebui să plătească dobânzi și pentru o emisiune în dolari, o scadență care a avut loc joi fără ca grupul să anunțe dacă a plătit sau nu sumele datorate. O altă scadență vine miercuri: plata unor dobâzi de 47,5 milioane de dolari pentru un alt împrumut internațional în dolari.

Statul chinez nu a anunțat nici el dacă va salva sau nu gigantul privat. Experții cred că Beijingul ar putea impune Evergrande o restructurare similară celei prin care au trecut în ultimii ani conglomerate precum Anbang (asigurări) sau HNA (transport aerian). Financial Times a scris luni că cel puțin două autorități locale au confiscat veniturile percepute de Evergrande pentru construcția de locuințe, pentru a se asigura că dezvoltatorul finalizează proprietățile în discuție.

Sursa foto: Evergrande

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *