EXCLUSIV Când va începe acordarea voucherelor pentru populație și ce alimente vor putea fi cumpărate. Ministrul Muncii explică mecanismul de acordare

Marius Budăi Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Voucherele pentru elevi și români cu venituri mici vor fi probabil acordate de la 1 iunie, deoarece 1 mai este o dată prea apropiată, iar ele vor acoperi următoarele șase alimente de bază: pâine, cartofi, orez, ulei comestibil, carne de pui și ouă, a declarat ministrul Muncii Marius Budăi pentru Economedia.

Guvernul are în plan să acorde următoarele tipuri de vouchere:

 1. Vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare 2 luni, pentru:
  – Familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună
  – Pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună
  – Persoanele cu venit minim garantat
  – Persoanele cu dizabilități
 2. Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine

Probabil acordarea va începe de la 1 iunie, pentru că nu putem da actele până la sfârșit de aprilie ca să se aplice de la 1 mai”, a declarat Marius Budăi, pentru Economedia.

Alimentele de bază care vor fi acoperite ar putea fi următoarele șase: pâine, cartofi, orez, ulei comestibil, carne de pui și ouă, a spus ministrul, care a precizat că această listă este încă în discuție în coaliție.

Traseul de decontare a voucherelor va fi similar cu cel de la tichetele de masă, potrivit lui. „Voucherele se iau de la angajator sau de la instituții precum Protecția Copilului sau Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Vom lua acele vouchere de la o autoritate care va participa la licitație. Oamenii se vor duce cu ele la magazin, iar magazinele se vor duce înapoi la autoritate și vor primi banii”, a explicat ministrul Muncii.

Pentru persoanele cu dizabilități, voucherele vor fi distribuite prin direcțiile de asistență socială și protecția copiilor.

Pentru copii, vouchere vor fi acordate prin intermediul școlilor.

Voucherele pentru pensionari vor fi distribuite prin casele de pensii și prin Poșta Română.

Numărul de copii beneficiari va fi stabilit de Ministerul Educației.

În ce privește persoanele cu dizabilități, vor beneficia de vouchere în total 864.533 persoane, din care 76.363 copii și 788.170 adulți.

Un număr de 2.340.825 pensionari vor beneficia de vouchere, având pensii sub 1.500 lei pe lună.

Numărul de familii cu venituri sub 600 lei pe lună va fi stabilit cumulând datele din REVISAL, de la ANPIS, datele din declarațiile 112 depuse de societăți, de la ANFP și de la Casa Națională de Pensii Publice.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

  • Opriti voucherele de vacanta
   Unii mor de foame altii cu beneficii
   Nu va convine poftiti la privat
   Sa vezi bani la buget dupa eliminarea cuponarilor
   Dati la cei care nu au ce manca ,nu la inbuibatii de la stat

 1. CUM ADICA SA AI VOIE SA EI CARNE DE PUI, OUA, CARTOFI, PAINESI IN REST..NIMIC, PAI CE FEL DE AJUTOR ESTE ACESTA???? ACESTA NU SE MAI NUMESTE AJUTOR, CI POMANA FORTATA DE GUVERN. SI APOI CA SA MERGI MEREU LA CASA DE PENSIE SA STAI LA RAND CATE O ZI ,IAR NU MI SE PARE NORMAL. DECI SE CREAAZA UN MARE HAOSS. SE VEDE CA NU DATI PENSIONARILOR LIBERTATE. MA DUC EU PENSIONAR SA STAU ORE IN SIR LA RAND CA SA IAU UN WAUCER. APOI DE CE SE FACE DIN IUNIE. TOTUL ESTE O INSELATORIE OBRAZNICA SI CU UN TUPEU INEMAGINABIL RAS DIN NOI. URAT DOMNULE BUDAI , DACA AI AJUNS SA MI COMANZI CE SA MANANC…ESTE CU ADEVARAT O INSELATORIE SI SMECHERIE. CICA DIN 1 IUNIE SI DIN 1 MAI ERA DESTUL DE MULT , DAR DE 1 IUNIE??, VA BATETI JOC DIN NOI LA GREU.

  • Se da prin posta cu talonul, nu stai la coada . Era vorba doar de cei ce au optat pt.talon online. Pui. Mi se pare corect sa sprijinim productia interna. Si momentan, carnea de porc romaneasca e pe mare stop, importam la greu mai ales dupa pesta porcina. Dar avem multe ferme de pui foarte productive. Plus ca un pensionar sau copil nu trebuie sa manance porc mult, e nrsanatos.

 2. Ministrule ai furat startul la campania electorala, asa in curaj ati nemunca de 32 de ani prin pomeni, ajutoarele trebuie sa fie date in urma unor anchete sociale unor oameni care nu pot mai mult nu celor apti de munca care traiasc din ajutor social si alocatiile copiilor.

 3. Ptr haosul produs la pensii(este mai jalnic decit pe vremea lui Ceaușescu,atunci preturile erau f mici la utilități și nu era pensie mai mică față de salarul de la angajare!!)Este binevenit waucerul,dar cred că nu trebuie condiționat ce trebuie să cumpărăm cu el(oamenii au nevoie și de detergent, săpun,chiar dacă nu-l mininca are nevoie și costă !!

 4. Si daca eu nu am voie sau nu pot sa mananc carne de pui…ce fac…dar am nevoie si de zahar si de faina( prefer sa fac paine acasa decat s-o cumpar)………ne luati în ras…vine si 2024 si poate veniti cu peste în galeti…….

 5. La. Bugetari cand desfiinteaza voucherele de vacanta?
  Vine criza curand si voi ne dati 50 vouchere la2 luni ,ia mai taiati din vochere vacanta si sa mai duca si la munca bugetarii
  La privat lucrezi pe 1800 net n ore si astia numai vacante si beneficii

  • Buna seara ,căutați pe google UP România, puneți întrebări pe google ,cereți număr de telefon ,și orice vreți sa cereți, pe google zic ,veți primii informațiile care va interesează .O adresa de gmail nu ar strica ,fiindcă acolo va putea mai ușor sa va răspundă, și sa va informeze

 6. Niște porcarii. Prin a te obliga sa cumperi cu ele numai anumite produse este inadmisibil. Nu te ajuta cu absolut nimic. Unii oameni nu mănâncă oua, sau carne de pui . Lasa omul liber sa cumpere mâncare de care vrea. Poate este vegetarian . Poate mănâncă numai peste. Despre ce vorbim? Bătaie de joc! Cei bogați arunca și ei un os pentru oamenii amărâți.

 7. Dar trebuie sa fiu condiționată ce alimente cumpăr, carne de pui ,poate eu nu mănânc pui și cumpăr porc, este problemă ,? După ce amintiri atâta timp vâlcencele aste ,mai pune ți și condiții. Vedeti-va de guvernare , mai bine…ms…

 8. Dar trebuie sa fiu condiționată ce alimente cumpăr, carne de pui ,poate eu nu mănânc pui și cumpăr porc, este problemă ,? După ce amîna -ti atâta timp vâlcencele aste ,mai pune ți și condiții. Vedeti-va de guvernare , mai bine…ms…

 9. Este jalnic !!!După ce ne tot duceți cu vorba ,acum veniți și cu comandă strictă ce să cumpărăm…..!!!Am ajuns zile grele ,dacă mi se impune de către guvern ce trebuie să mănânc!
  DUREROS!!!

 10. Pensiile speciale ale tuturor ,care beneficiaza de ele ,sa fie desfiintate.Unii iau sute de milioane,cum este cazul unui general-41.000 lei,iar un cadru didactic,dupa 38 de ani ia 2400 lei,pentru utilitati,alimentatie,medicamente ,aproape ca nu-i mai ramane bani in casa pana la pensia urmatoare. Judecatorii din CCR,nu le convin acest lucru,dar nu au nimic in plus ,ca sa primeasca aceste pensii speciale,ca si cei din parlament.Din aceste motive,populatia tarii nu are pensii marite,ca acestia iau un drept a celui care a muncit normal si incaseaza o pensie de nimic. Aici,trebuie lucrat,nu sa accepte deciziile magistratilor,care nu au nimic in plus,decat o facultate la baza, un masterat si,de fiecare data,nu solutioneaza problemele oamenilor in mod corect.

 11. Eu sunt asistent personal de 4 ani și nu mi sa dat niciun tichet de vacanta în acești ani. Ce trebuie sa fac ? Unde sa ma interesez?

 12. Se vorbește de vaucere la pensionari , la mine în ORAȘ TISMANA JUD GORJ ,nu se aude nimic de ele .Până se gândesc să se dee dau ordonanță de suspendare

 13. NU POT SA INTELEG DE CE ATI PUS O LISTA DE ALIMENTE DE 6 ALIMENTE ? EU NU MANINC CARNE DELOC, OREZ AM DEJA DESTUL, AS FI PREFERAT ZARZAVATURI SI FRUCTE, ULEI, PIINE, ZAHAR, …DETERGENTI, CONSERVE, LAPTE…
  SA LUAM ORICE AVEM NEVOIE PENTRU A NE HRANI !!!
  MAICUTA COSMICA DIN MARA

 14. E FIRESC SACUMPARAMORICE AVEM NEVOIE, NU CEEA CE SUGEREAZA CINEVA !!!
  DE EXEMPLU CARTELA TELEFON, DETERGENTI, CONSERVE VEGETALE, FRUCTE, LEGUME, BRINZA, …
  E RIDICOL SA NE CUMPARAM CEVACE MAI AVEM CA REZERVE.
  CUMPERI ULEI SI OREZ PESTE NECESAR, PENTRU O OERSOANA ?
  EU SUNT SINGURA.
  MAICUTA COSMICA.

  • Anunțați la primaria dumneavoastră, primaria face listele pe care mai apoi le trimite la guvern .Cei de la primărie va va spune de ce nu ați primit ,de ex soțul meu nu are nici un venit ,dar a vrut sa ajute pe cineva ,și a trecut o mașină autoutilitara pe numele lui ,din cauza asta nu a primit vaucherele și nu știam de ce ,e monoparental fiindcă are un copil din prima căsătorie, la el ,dar degeaba ,din cauza mașinii aluia nu poate lua vaucherele ..

  • Antrebati la primărie, ei fac listele care sint trimise la guvern mai apoi ,veți primii răspuns sigur de acolo ..de ce nu ați primit ..

 15. Mulți avem doleanțe, eu am o fata care sa născut cu handicap grav ,am crescut-o singura ,taicasu nu a vrut s-o crească, am dat banii la doctori ,și în sanatorii ,acum are 36 de ani ,nu am o casa a mea ,a ei ,sint bune și vaucherele astea ,dar nu m-ar ajuta nimeni sa iau o casa sa o plătesc în rate ca în vremurile de de mult ,nu vreau pomana ,dar o sa murim amândouă pe drumuri, ca statul are grija de romii care pot muncii ,și ascund lucruri ,au bani de ii întorc cu furca ,dar ascund mașinile pe numele altora ,și stau în locuințele statului deșii ar putea să-și cumpere ca au bani ,dar trăiesc din ajutoare ,iar ei huzuresc ,și arunca cu banii. ..vai de statul asta ,anchetele sociale se fac dar de fac în doru lelii ,nimeni nui obliga sa muncească pe aceasta pleava a societății noastre ,nimeni nu le impune nimic ..vai de noi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *