EXCLUSIV Curtea de Conturi vrea să cumpere trei SUV-uri la 85.000 de euro bucata. Un singur model din piață se potrivește descrierii din licitație

vw-touareg-2400x1600 Volkswagen Touareg / Sursa foto: Autocritica.ro

Curtea de Conturi a scos la licitație în SICAP un contract prin care vrea să cumpere trei SUV-uri, cu o valoare totală maximală de 1,32 milioane lei, adică 255.000 de euro (instituția ia în calcul un curs leu/euro de 5,2). Conform datelor analizate de Economedia și Autocritica.ro, caietul de sarcini vine cu cerințe astfel încât un singur model de pe piață să se poată califica la această licitație.

Mai precis, mașinile trebuie să fie noi, producție 2021 sau 2022, diesel EURO 6, cu o capacitate a motorului situată între 272 și 300 cai putere. În fundamentarea licitației, Curtea de Conturi argumentează că SUV-urile vizate trebuie să „garanteze siguranță în condiții meteorologice nefavorabile, cât și deplasarea în zone greu accesibile”.

Din specificațiile din Caietul de Sarcini, aflăm că autovehiculele trebuie să aibă o lungime cuprinsă între 4,85 și 4,90 metri, cu o lățime de 1,98 – 1,99 metri, o cilindree de 2950 – 2980, capacitatea rezervorului de 85-95 litri, cutie automată 8+1, consum 8-10 litri/100 kilometri și 5 locuri. Dotările interne sunt de categorie premium.

Mașini precum BMW X5, Mercedes-Benz GLE, Audi Q7 bifează majoritatea elementelor din descriere, dar nu pe toate.

Nimic nu se potrivește întregii descrieri, cu o singură excepție: Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI 286HP, conform datelor tehnice disponibile pe Autocritica.ro

Caietul de sarcini precizează chiar și culoarea de marketing cu care Volkswagen vinde acest Touareg, respectiv „moonlight blue”.

„Specificațiile tehnice care indică o anumită origine, sursă, producție, un produs special, o marcă de fabricație sau de comerț, un brevet de invenție, o licență de fabricație sunt menționate doar pentru identificarea cu ușurință a tipului de produs și nu au ca efect favorizarea sau eliminarea anumitor operatori economici sau anumitor produse”, precizează instituția.

Contractul are o durată de livrare de maximum șase luni, ofertele se deschid în 14 aprilie. În departajarea acestor oferte, Curtea de Conturi va evalua prețul – 80%, puterea motorului – 10% (cu cât mai mare, cu atât mai mare și punctajul) și includerea în dotările propuse a unui set complet de anvelope de iarnă, categoria premium.

Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare și de întrebuințare a resurselor financiare ale statului și ale sectorului public. Are în componența sa 42 de Camere de Conturi și Autoritatea de Audit cu structurile sale regionale.

Președintele Curții de Conturi este Mihai Busuioc, unul dintre locotenenții fostului lider PSD Liviu Dragnea. El a fost instalat la șefia instituției în 2017, la propunerea și cu voturile PSD.

Citește și: 

Senatorii își cumpără limuzine de 40.000 de euro bucata, cu o putere a motorului de cel puțin 250 CP. Caietul de sarcini exclude mărcile mainstream

Volkswagen Touareg / Sursa foto: Autocritica.ro

Comentarii

 1. Sunt curios cine umbla cu SUV de 85.000 de euroi la Curtea de Ponturi?
  Îşi rup pingelele daca merg pe jos?
  Aaaa!
  Am aflat!
  SUV pentru amante!
  Aşa am auzit!
  Ca Multimea Vida de Directori nu pot trai fara amante!
  Daca n-ai SUV , nimic nu ai!
  😍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *