EXCLUSIV DOCUMENT Rectificarea bugetară: Guvernul transferă 1,89 miliarde lei la Fondul de Rezervă, cu un miliard de lei mai mult decât voia inițial

Calcul economie contabilitate bani Sursa foto: Pixabay

Guvernul majorează la 1,89 miliarde lei suma virată la Fondurile de Rezervă, arată cea mai recentă variantă a rectificării bugetare, transmisă la Consiliul Economic și Social, potrivit documentului obținut de Economedia. Varianta anterioară prevedea un transfer de numai 800 de milioane lei. Majorarea sumelor vine în contextul în care Guvernul s-a obișnuit în ultimii ani să împartă banii din fondul de rezervă în mod discreționar, în diverse scopuri neurgente, deși acești bani sunt destinați urgențelor, după cum avertiza în repetate rânduri și Consiliul Fiscal.

Rectificarea bugetară – var…

Cele mai importante modificări aduse de cea mai recentă versiune a rectificării bugetare:

  • Cheltuielile de personal de majorează cu 240,1 milioane lei (față de 235,1 milioane lei – varianta anterioară)
  • Cheltuielile cu bunuri și servicii se majorează cu 1.648,0 milioane lei (față de 1.641,4 milioane lei – varianta anterioară)
  • Transferurile între unități ale administrației publice se majorează cu 1.542,3 milioane lei (față de 1.541,3 milioane lei – varianta anterioară)
  • Alte transferuri se majorează cu 1.190,2 milioane lei (față de 2.291,5 milioane lei – varianta anterioară)
  • Alte cheltuieli cresc cu 586,4 milioane lei (față de 637,8 milioane lei – varianta anterioară)
  • Fondurile de rezervă se majorează cu 1.895,1 milioane lei (față de 800 milioane lei – varianta anterioară)
  • Secretariatul general al Guvernului – +98,1 milioane lei per sold (față de 89,9 milioane lei per sold – varianta anterioară)

În varianta anterioară, Guvernul a adus de asemenea modificări față de proiectul de rectificare publicat inițial pe site-ul Ministerului Finanțelor. Mai precis, Executivul a decis să renunțe la suplimentarea subvenției acordate partidelor în acest an. Inițial, Guvernul voia inițial să aloce 101,75 milioane de lei către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acestea reprezentând sume suplimentare pentru subvențiile alocate de la bugetul de stat pentru finanțarea partidelor politice (100 milioane lei) și pentru drepturile salariale ale personalului Autorității (1 milion lei).

Și atunci au fost alocate sume în plus pentru unele ministere, față de varianta inițială, astfel:

Ministerul Transporturilor va primi în plus 660,7 milioane lei, per sold, față de 625,7 milioane lei, suma alocată inițial. Motivul este creșterea subvenției pentru transportul de călători cu metroul cu 118 milioane lei, față de 83 milioane lei alocați inițial.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației primește 2,392 miliarde lei la rectificare. Rectificarea inițială prevedea o suplimentare de 2,244 miliarde lei.

Ministerul Tineretului și Sportului va beneficia de o suplimentare de 51,1 milioane lei, față de suplimentarea inițială de 23,2 milioane lei. La sport, pe lângă proiectele finanțate din fonduri europene derulate de minister, asigurarea drepturilor de natură salarială pentru personal, a rentelor viagere care se acordă sportivilor, apare în plus și finanțarea unor programe de tineret și sport.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *