EXCLUSIV Liderul de sindicat de la metrou Ion Rădoi face primul pas spre pensie, după peste 15 ani de „domnie”

Ion Radoi sindicat Metrorex Metrou InquamPhotos Octav Ganea

Liderul de sindicat de la metrou Ion Rădoi vrea să iasă la pensie, după mai mult de 15 ani în care a deținut acest post, arată un document obținut de Economedia. Astfel, el își va pierde atât funcția de președinte al sindicatului metroului, cât și cea de simplu membru. Fostul deputat PSD a fost inculpat de DNA pentru folosirea influenței de lider sindical și pentru șantajarea ministrului Transporturilor Cătălin Drulă și a directorului Metrorex Ștefan Paraschiv.

UPDATE Întrebat joi de jurnalişti dacă a depus documentele pentru pensionare, el a răspuns: „Nu am depus. Am de gând, în schimb, să fac o evaluare. Deci, nicicum. Nu, pentru că le-aş da prea mare satisfacţie”. Citește mai mult aici.

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare pe cererea lui Ion Rădoi de ridicare a controlului judiciar.

Ion Rădoi a înaintat o adresă pentru a obține dosarul de pensionare, conform unui document obținut de Economedia. Acesta este primul pas pentru a ieși la pensie.

Odată ieșit la pensie, Rădoi nu va mai putea fi lider de sindicat, a confirmat directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, pentru Economedia.

De asemenea, Rădoi nu mai poate fi nici membru de sindicat, potrivit statutului sindicatului.

„Poate dobândi calitatea de membru al U.S.L.M. (Uniunea – Sindicatul Liber din Metrou, n.r.) orice salariat al Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” S.A.  Calitatea de membru poate fi redobândită – fără drepturile sindicale timp de 6 luni de la data reînscrierii – numai o singură dată”, arată statutul sindicatului.

Ion Rădoi are 59 de ani, este lider de sindicat la metrou de mai bine de 15 ani și a fost parlamentar PSD. Sindicatul condus Ion Rădoi a declanșat în martie greva care a paralizat metroul bucureștean la doar o zi după ce compania Metrorex a somat firma care gestionează spațiile comerciale din subteran să le elibereze. Miza conflictului era păstrarea monopolului deținut de firma sindicaliștilor PSD pe afacerile din subteran.

Spațiile comerciale erau controlate de firma Sindomet Servcom SRL, deținută în procent de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou. Firma opera în continuare spațiile comerciale, deși contractul a expirat din 2018.

Firma controlată de sindicatul lui Rădoi a făcut profituri uriașe din gestionarea spațiilor care aparțin companiei de stat Metrorex. Astfel, în 2019, Sindomet Servcom SRL a avut un profit de 6,1 milioane de lei, potrivit informațiilor de pe portalul Confidas. În 2018 a avut profit de un milion de lei.

Cei mai mulți primari din București au dezafectat spațiile.

Recent, și primarul Cristian Piedone a început demolarea lor, după ce stenogramele unor discuții compromițătoare cu Ion Rădoi au fost dezvăluite de G4Media.

Recent, Ion Rădoi a fost inculpat de DNA și plasat sub control judiciar pentru folosirea influenței de lider sindical și pentru șantajarea ministrului Transporturilor Cătălin Drulă și a directorului Metrorex Ștefan Paraschiv, potrivit unui comunicat al DNA din 14 iulie.

Astfel, Rădoi și-ar fi folosit influența pentru a menține chioșcurile amplasate ilegal din 2018 când a expirat contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului. Din închirierea chioșcurilor ilegale, Rădoi ar fi obținut 10 milioane de lei.

Liderul de sindicat de la metrou este acuzat și că i-a șantajat pe ministrul Transporturilor Cătălin Drulă și pe directorul Metrorex Ștefan Paraschiv prin blocarea transportului subteran pe data de 26 martie 2021 cu scopul de a-i determina să nu evacueze chioșcurile ilegale.

Foto: InquamPhotos - Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *