FED a majorat dobânda federală cu trei sferturi de punct procentual, în linie cu așteptările, și vede o altă creștere mare în acest an

federal reserve Foto: Wikipedia

Rezerva Federală (FED) a majorat miercuri dobânda federală cu încă trei sferturi de punct procentual, în linie cu așteptările economiștilor, și a indicat că va continua să urce cu mult peste nivelul actual.

În încercarea de a reduce inflația care se apropie de cele mai înalte niveluri de la începutul anilor 1980, banca centrală din SUA a dobânda federală până la un interval de 3%-3,25%, cea mai ridicată de la începutul anului 2008. Aceasta este a treia majorare consecutivă de 0,75%.

Creșterile care au început în martie, de aproape de o dobândă zero, marchează cea mai agresivă înăsprire a politicii monetare a Fed de când instituția a început să folosească rata de fonduri overnight ca principal instrument de politică în 1990. Singura excepție a fost în 1994.

FED a mai semnalat că vor veni și mai multe creșteri mari, în prognoze care arată că rata de politică sa de politică va crește până la 4,40% până la sfârșitul acestui an, înainte de a ajunge la 4,60% în 2023, pentru a lupta împotriva inflației puternice.

Conform FED, indicatorii recenți din SUA indică o creștere modestă a cheltuielilor și a producției. Creșterile de locuri de muncă au fost robuste în ultimele luni, iar rata șomajului a rămas scăzută. Inflația rămâne ridicată, reflectând dezechilibrele dintre cerere și ofertă legate de pandemie, prețurile mai mari la alimente și energie, precum și presiunile mai largi asupra prețurilor, mai arată Fezerva Federală.

Conform comunicatului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei provoacă dificultăți umane și economice enorme. Războiul și evenimentele conexe creează presiuni suplimentare în sensul creșterii inflației și influențează activitatea economică mondială. Comitetul este foarte atent la riscurile inflaționiste, precizează FED.

Comitetul FED urmărește să atingă un nivel maxim de ocupare a forței de muncă și o rată a inflației de 2% pe termen lung. În sprijinul acestor obiective, Comitetul a decis să majoreze intervalul țintă pentru rata fondurilor federale la 3 până la 3,25 la sută și anticipează că vor fi adecvate creșteri continue ale intervalului țintă.

FED se angajează ferm să readucă inflația la obiectivul de 2 la sută.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *