BREAKING Fed crește dobânda cheie pentru prima dată din 2018

federal reserve Foto: Wikipedia

Rezerva Federală a majorat miercuri ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual și a estimat că rata va atinge un interval cuprins între 1,75% și 2% până la sfârșitul anului, într-o nouă poziție agresivă împotriva inflației, care va împinge costurilor îndatorării la niveluri restrictive în 2023, scrie Reuters.

În continuare inflația este de așteptat să rămână peste ținta de 2% a Fed, rămânând la 4,1% până în acest an și scăzând doar la 2,3% până în 2024. Creșterea economică este observată la 2,8% în acest an, o scădere bruscă, de la creșterea de 4,0% din decembrie.

Rata șomajului va scădea la 3,5% în acest an și ar putea rămâne și anul viitor, dar se preconizează că va crește ușor până la 3,6% în 2024.

Traiectoria ratei dobânzii indicată în noile proiecții de către factorii de decizie este mai dură decât se aștepta, reflectând îngrijorarea Fed cu privire la accelerarea inflației.

În urmă cu trei luni, Fed prognozase trei creșteri de un sfert de punct în 2022, urmate de încă cinci până în 2024. Acum, însă, analiștii se așteptă ca Fed să revizuiască aceste așteptări, prognozând mai multe creșteri de dobândă cheie.

O creștere prea rapidă a dobânzilor amenință însă să împingă SUA în recesiune.

Fed are un dublu mandat – de a maximiza ocuparea forței de muncă și de a menține prețurile sub control. Piața muncii și economia în general s-au redresat impresionant, comparativ cu nivelurile minime din timpul pandemiei, mulțumită parțial reducerilor dobânzilor de către Fed și unui program masiv de stimulare. Însă prețurile au crescut cu 7,9% an la an până în februarie – cea mai mare rată a inflației peste 40 de ani.

Fed a respins inițial creșterea prețurilor, spunând despre ea că este „tranzitorie”, dar de atunci a recunoscut că este probabil ca o inflație ridicată să rămână ceva timp.

Problemele de aprovizionare care păreau să se normalizeze la începutul acestui an simt acum impactul războiului din Ucraina și se confruntă cu noi eșecuri, pe măsură ce China impune noi lockdown-uri pentru a reduce noile focare de coronavirus.

Așadar, se așteaptă ca oficialii Fed să-și revizuiască semnificativ previziunile pentru inflație. Estimarea mediană a inflației de bază, care exclude elementele volatile, cum ar fi alimentele și energia, va crește peste 3% până la sfârșitul anului, de la 2,7% în decembrie anul trecut. Estimările pentru anul viitor sunt, de asemenea, așteptate să crească.

Prognozele privind creșterea economică din SUA sunt, de asemenea, setate să se modereze de la ritmul de 5,5% proiectat în decembrie, în timp ce rata șomajului este prognozată să se mențină constantă la 3,5%.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *