Finlanda: Cea mai fericită țară din lume caută cu disperare forță de muncă externă

Finlanda, Helsinki

Finlanda, „cea mai fericită țară din lume”, are dificultăți în atragerea muncitorilor străini și se confruntă în prezent cu una dintre cele mai importante penurii de forță de muncă din Europa, scrie agenția AFP, preluată de Le Figaro.

„Este acum recunoscut pe scară mare că avem nevoie de un număr impresionant de persoane”, explică Saku Tihveräinen, de la agenția Talented Solutions, „pentru a ajuta la acoperirea costurilor unei populații îmbătrânite. Deși majoritatea statelor occidentale se confruntă cu probleme legate de demografie, puține dintre ele resimt efectele atât de puternic precum Finlanda.

Țara nordică are în prezent peste 4 persoane peste 65 de ani pentru 10 persoane aflate la vârsta de muncă iar această rată va crește la unu la doi până în 2030, ceea ce ar plasa țara pe locul doi în lume, după Japonia. Potrivit Helsinki, țara nordică cu 5,5 milioane de locuitori ar avea nevoie de un sold migratoriu pozitiv între 20.000 și 30.000 de persoane anual – dublu față de azi – pentru a menține serviciile publice și de îngrijiri geriatrice la nivele de execelență.

După ani de inerție, companiile și guvernul „recunosc problema”, arată Charles Mathies. Însărcinat cu cercetarea asupra educației și migrației la Academia Finlandei, este unul dintre experții consultați de programul guvernamental „Talent Boost” care vizează atragerea de muncitori.

Printre cei vizați – profesioniști din sectorul sanitar spaniol, metalurgiști slovaci, experți în informatică, experți maritimi ruși, indieni sau filipinezi.

Pe hârtie, Finlanda, un pionier în materie de egalitate între sexe, se laudă cu serviciile sale publice performante, cu rata scăzută de criminalitate și de inegalități și cu un nivel de încredere ridicat în autorități. Dar, pe lângă limba dificilă și climatul dur, țara suferă de un acces adeseori dificil la piața muncii pentru străini, numeroși dintre aceștia preferând să plece după câteva luni.

În plus, extrema dreaptă a câștigat considerabil în influență în ultimii zece ani și ocupă acum un fotoliu din cinci în parlament, unde frânează cât poate de mult orice discuție legată de imigrație.

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.