Finzoom: De câți ani ai nevoie să îți cumperi o locuință de 55 mp în marile orașe? Cetățenii din Cluj trebuie să muncească cel mai mult pentru achiziția o locuință fără finanțare de la bănci

casa bani locuinta Foto: Mudretsov Oleksandr/ Dreamstime.com

În ultimul Raport asupra stabilității financiare, publicat de Banca Națională a României (BNR), în decembrie 2022, se arată că pentru a cumpăra o locuință de 55 mp fără credit bancar, trebuie să muncești aproximativ 11 ani. Cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari 10,8 ani pentru achiziția unei locuințe fără finanțare de la bănci, urmat de Brașov (9,8 ani), Constanța (9,5 ani), Timișoara (7,6) și București (7,5 ani), scrie Finzoom. 

În comparație cu alte țări, pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproape 18 ani în Praga, în jur de 15 ani în Budapesta și în Varșovia și aproximativ 12 ani în Viena.

În ultimul an, prețurile apartamentelor din România au fost în creștere. Nu doar prețul locuințele noi construite a crescut (majorarea prețurilor la materialele de construcție, creșterea salariului minim în construcții), ci și cel al apartamentelor vechi.

„Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în prima jumătate din anul 2022 (+8,5 la sută în termeni anuali), menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune și, totodată, sub media Uniunii Europene (+10 la sută) și a celei aferente zonei euro (+9,3 la sută). Totodată, pe parcursul ultimilor 10 ani, dinamica prețurilor proprietăților rezidențiale din România a fost mai redusă comparativ cu cea a prețurilor din regiune ”, se arată în raport.

„Cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe fără finanțare de la bănci. În contrast, în județe precum Giurgiu, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani. În plan internațional, principalele centre urbane din România se situează sub valorile indicatorului calculat pentru capitalele țărilor vecine. Astfel, pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproape 18 ani în Praga, în jur de 15 ani în Budapesta și în Varșovia și aproximativ 12 ani în Viena”.

Foto: Mudretsov Oleksandr/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *