Fondul suveran de investiţii al Norvegiei cumpără o participaţie de 49% în portofoliul de regenerabile al Iberdrola din Spania

Redacția ian. 17, 2023 0 comentarii
Jade Power eoliene

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.300 miliarde de dolari, a anunţat marţi că va plăti 600 milioane de euro pentru a achiziţiona o participaţie de 49% în portofoliul Iberdrola de parcuri eoliene şi centrale solare din Spania, cu o capacitate de 1,3 GW, transmite Reuters.

Grupul spaniol Iberdrola este unul dintre liderii globali în domeniul energiei regenerabile.

După finalizarea tranzacţiei, Iberdrola va rămâne coproprietar şi operator al portofoliului, a anunţat într-un comunicat Norges Bank Investment Management (NBIM), operatorul Fondului suveran de investiţii al Norvegiei.

“Portofoliul este alcătuit din şapte proiecte de centrale solare şi cinci proiecte de parcuri eoliene terestre, cu o capacitate instalată de 1265 MW, echivalentul consumului anual de electricitate pentru 700.000 de gospodării din Spania”.

Centralele solare reprezintă 80% din portofoliu, iar parcurile eoliene terestre – 20%. Nouă proiecte sunt în prezent în curs de elaborare, finalizarea fiind aşteptată în 2023 – 2025, a informat NBIM.

Până în 2026, autorităţile de la Madrid vor ca 57% din electricitate să provină din surse regenerabile. În acest context, companii energetice din întreaga lume investesc în Spania.

Tranzacţia face parte din planul Iberdrola de a vinde participaţii minoritare în proiecte de energie regenerabilă, pentru a finanţa planul său de 150 miliarde euro pentru perioada 2020 – 2030, care se concentrează în principal pe regenerabile şi reţelele electrice

Recent, grupul spaniol a vândut o participaţie de 49% într-o parc eolian offshore din Germania, pentru 700 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *