Fostul premier ceh, Andrej Babis, a fost achitat într-un proces de fraudă cu fonduri europene / El candidează la președinția țării, iar alegerile au loc la sfârșitul săptămânii

Andrej Babis Sursa foto: Facebook/Andrej Babiš

Un tribunal ceh l-a achitat luni pe fostul prim-ministru Andrej Babis în procesul în care acesta acuzat de fraudă, un verdict ce măreşte şansele miliardarului în alegerile prezidenţiale din această săptămână, în care se află printre favoriţi, transmite Reuters.

Parchetul ceruse o pedeapsă de închisoare cu suspendare şi plata unei amenzi. Babis a fost acuza că a folosit ilegal 2 milioane de euro din fonduri europene pentru a construi un centru de petrecere a timpului liber şi conferinţe lângă Praga.

Babis, absent luni de la tribunal, a negat toate acuzaţiile.

În declaraţia sa finală în faţa instanţei vineri, el a spus că procesul are motivaţie politică.

‘Întregul proces este fabricat, este un caz politic, nu a fost prezentată nicio dovadă’, le-a spus el reporterilor la ieşirea din sala de judecată.

Babis, al cărui partid ANO se află în opoziţie, vrea să câştige preşedinţia şi să-i succeadă lui Milos Zeman, cu care a fost adesea aliat şi al cărui a doilea mandat se încheie în martie.

Verdictul de luni i-ar putea creşte şansele în alegeri, în condiţiile în care sondajele îl dau foarte aproape de rivalii independenţi Petr Pavel şi Danuse Nerudova.

Conform sondajelor, niciun candidat nu va obţine procentul necesar pentru o victorie în primul tur, ce va avea loc vineri şi sâmbătă. Un al doilea tur de scrutin este foarte probabil să urmeze în zilele de 27-28 ianuarie.

Sursa foto: Facebook/Andrej Babiš

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *